6 fraser som gasligthers använder för att kontrollera dig

Man som skriker på kvinna.
Så lär du dig att känna igen en sociopat
1:11

Efter reklamen: Så lär du dig att känna igen en sociopat

(1:11)

Slå på ljud

Gastlighting används vid psykisk misshandel för att gradvis få dig att ifrågasätta ditt eget omdöme, dina känslor, dina minnen och din verklighet. Manipulationstekniken är också ett sätt för en misshandlande partner att undvika att ta ansvar för sitt eget dåliga beteende. Gaslighting kan som sagt vara svår att upptäcka men det går att lära sig att känna igen typiska saker en gaslighter säger. Huffpost har samlat några av dem.

1. “Det har aldrig hänt”

När en gaslighter har gjort eller sagt något dumt förnekar hen ofta i efterhand att det har hänt. Detta för att få den utsatta att tvivla på sig själv.
– Det här får offret att börja tvivla på sina instinkter och förlita sig mer och mer på den “verklighet” som skapas av den som utsätter. Det säger Lisa Ferentz, socialarbetare specialiserad på trauma, till Huffpost.

2. “Du är för känslig”

Klassiskt för gaslighting är att den som utsätter förminskar den utsattas känslor. Om du som utsatt försöker att förmedla att du blivit sårad över något personen sagt eller gjort så undermineras det.

Vanligt är att få höra att du är för känslig, att du överdriver och att alla andra fattade till exempel att den där elaka kommentaren bara var ett skämt. Syftet är att få dig att känna dig dum för att du ens försökte stå upp för dig själv.
– Så fort den som utsätter har brutit ner offrets förmåga att lita på sina egna sinnen är det större sannolikhet att offret står ut med kränkande behandling och stannar i förhållandet, säger psykoterapeuten Beverly Engel.

3. “Du är galen och det tycker andra personer också”

En gaslighter gör allt hen kan för att övertyga dig och din omgivning om att du är galen. Över en längre tid får hens lögner dig att ifrågasätta ditt eget förnuft, vilket personen också utnyttjar.
– När du som blir utsatt blivit hjärntvättad under tillräckligt lång tid bekräftar gaslightern din största skräck – du är galen, säger Lisa Ferentz.

7 fraser du ofta hör från sociopater i en relation

4. “Du har ett så dåligt minne”

Ibland har man svårt att minnas detaljer av till exempel en specifik konversation, det är bara mänskligt. Gaslighterns fokus är dock att få dig att tvivla på ditt minne överlag.
– Hen gör det här för att få offret att ifrågasätta sig själv, det är grunden av gaslighting, säger terapeuten Shannon Thomas.

5. “Jag är ledsen att du känner att jag har sårat dig”

Vid första anblick kan den här frasen framstå som en ursäkt, men det stämmer inte. Det är ett sätt för gaslightern att undvika ansvaret för att ha sårat dig och istället lägga ansvaret på dig. Det menar psykologen B.Nilaja Green.
– Det här kan få dig som utsatt att tvivla på ditt egna omdöme och dina känslor, säger hon.

Så blir du manipulerad att älska en psykopat – experten förklarar

6. “Du borde vetat hur jag skulle reagera"

Det här är ett annat sätt för gaslightern att undvika att ta ansvar för sitt agerande och istället lägga ansvaret på offret.
– Gaslighting innebär att vrida på sanningen så att gasligthern kan undvika att ta personligt ansvar för sitt beteende. Genom att säga till offret att den borde vetat bättre så lägger gaslightern skulden på offret, säger Shannon Thomas.

Är du utsatt för gasligthing eller annan psykisk misshandel? Det finns hjälp att få. Förutom att, om möjligt, prata med familj och anhöriga, kan du till exempel kontakta Kvinnofridslinjen.

Utvald läsning