Artikeln innehåller reklamlänkar
HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

5 vanliga hudproblem – så blir du av med dem

12 okt, 2016 
Följ de 10 budorden och få en vackrare hy!
Allt fler har problem med utslag, rodnader, torrhet och klåda. Här är en guide till fem av de vanligaste hudproblemen – från pigmentfläckar till akne.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Känslig hud/stresshud

Symtom och orsak: Vid stress kan huden reagera med utslag, torrhet runt näsvingarna, rodnader och fjällning.

Det här kan du göra: Prova dig fram till milda produkter din hud tål. I allmänhet bör man undvika aktiva ämnen som AHA-och BHA-syror samt A-vitaminer som retinol och retionoider.

Den känsliga huden blossar ofta när den utsätts för värme, temperaturväxlingar, alkohol, kryddstark mat och starka crèmer och rengöringsprodukter. Även solning ger en sämre hudkvalitet, vilket kan göra huden ännu känsligare. Undvik just de triggerfaktorer som får din hud att reagera.

Det här kan läkaren göra: Om du inte kommer till rätta med hudproblemen själv kan du be att få en remiss till en hudläkare som är specialist på känslig och stressad hud. På vissa hudkliniker kan man få KBT, kognitiv beteendeterapi mot stresshud.

TESTA: Djuprengörande och lugnande mask från Maria Åkerman (reklamlänk), med vit lera. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Torr hud

Symtom och orsak: Är delvis ärftligt, men kan också orsakas av yttre faktorer som kyla och torr inomhusluft. Den torra huden blossar lätt, kliar och fjällar. Den kan reagera med eksem, men det är ovanligt just i ansiktet.

Annons

Det här kan du göra: Den torra huden behandlas framför allt med fukt, fukt och åter fukt. Tvål i ansiktet kan förvärra torrheten. Ämnet karbamid är en effektiv fuktbindare som tillsätts i crèmer, men alla tål dem inte i ansiktet. Man får därför prova sig fram.

Det här kan läkaren göra: Är huden extremt torr kan läkare skriva ut en starkare, medicinsk hudcrème.

TESTA: Intensivt återfuktande crème från Lumene, läs mer och köp här. (reklamlänk)

Åldersfläckar och pigmentfläckar

Symtom och orsak: Ljusbruna, oftast platta fläckar som dyker upp efter 30-årsåldern på de delar av kroppen som ofta utsätts för sol.

Det här kan du göra: Skydda huden med solskyddscrème.

Det här kan läkaren göra: Fläckarna kan tas bort med kemisk peeling eller laser på hudvårdssalong. De är för det mesta ofarliga men om de börjar blöda, klia eller förändras ska man kontakta läkare.

Annons

TESTA: Pigment-Perfect från Filorga (reklamlänk) mot ålderstecken. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Pigment-Perfect från Filgora

Vuxenakne

Symtom och orsak: Förväxlas ibland med rosacea, men till skillnad mot rosacea, som sitter centralt i ansiktet, brukar vuxenakne främst sitta på käkarna och hakpartiet. Vuxenakne kan bland annat orsakas av att talgkörtlarna är extra känsliga och överreagerar på hormoner. Därför brukar aknen klinga av efter klimakteriet, till skillnad mot rosacea som man kan lida av även efter klimakteriet.

Det här kan du göra: Kläm inte på finnarna. Leta efter hudvårdsprodukter som är speciellt framtagna för mogen hud med akne, Murad är ett märke som har detta. Det finns även receptfria medel på apotek. Sol kan lindra akne.

Annons

Det här kan läkaren göra: Vuxenakne kan lokalbehandlas med receptbelagda A-vitamincrèmer och antibiotika. Akneärr kan behandlas med kemiska medicinska peelingar samt laser på hudvårdssalong.

TESTA: ACO Acnelösning (reklamlänk), förebygger och behandlar akne. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Munherpes

Symtom och orsak: Små vätskefyllda blåsor runt munnen med rodnader runt blåsorna. Orsakas av ett virus men kan utlösas av till exempel infektioner, sol och stress. Blåsorna självläker oftast inom några veckor, men viruset finns kvar i kroppen.

Det här kan du göra: Behandla med receptfria salvor eller medicin som dämpar symtomen. Tvätta alltid händerna om du har tagit på det drabbade området för att inte sprida viruset vidare till andra delar av kroppen.

Det här kan läkaren göra: Man kan få mediciner som kortar ner utbrottet.

TESTA: Gel som läker munsår, från Apotek Hjärtat. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Av: Vivvi Alström Bild: Thinkstock

LÄS MER:

De 10 bästa hudorden för en frisk, fräsch hy

Lysterlistan: Maten som ger vackrare hud

8 oljor och krämer som minskar ärr och bristningar på huden

Annons