Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Studier visar: Allt fler blir narcissister

12 jan, 2017 
https://image.mabra.com/image-6444565?imageId=6444565&width=1320&height=689
Anna Carsall
Narcissism ökar.
Narcissistiska drag som ständiga behov av beundran och brist på empati har ökat, enligt långtidsstudier. Frågan är: Varför?
Annons

Har narcissismen ökat? Ja, enligt flera studier som fångat upp ungas värderingar från tidigt 1960-tal fram till idag. Till viss del beror detta på sociala medier, menar man. Har man stora behov av att känna sig förmer än andra, få bekräftelse och bli beundrad är det ganska logiskt att nätet förstärker de här sidorna.

I narcissim ingår också brist på empati, som en betydande ingrediens. Regelbundet rapporteras det i media om allvarliga olyckor där förbipasserande varken ringt ambulans eller hjälpt skadade personer – utan ställt sig och filmat.

Läs också: Narcissist? 6 tecken som avslöjar din partner

Innebär detta att empatin minskat?

– Det är svårt att säga. Att stanna och titta på olycksplatser har nog alltid varit en vanlig företeelse, tyvärr. Många dras till det som skrämmer, det är kittlande för oss på något sätt. Nätet, och det faktum att de flesta har kamera i mobilen, tar det här beteendet ett snäpp till, säger Pontus Wasling, som är hjärnforskare på Göteborgs universitet.

7 tecken som avslöjar en narcissist

Är din partner en narcissist?

Läs också: 7 tecken som avslöjar en narcissist

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons