Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Ny studie: 4 saker lyckliga människor har gemensamt

19 jan, 2021 
Kvinna med tomtebloss framför sig.
Lycka handlar inte om hur mycket pengar du tjänar eller hur många följare du har på Instagram. Lycka börjar i huvudet, och det går att tänka sig lyckligare menar forskare! Här är fyra steg till mer lycka, som alla kan ta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 saker som gör oss lyckligaBrand logo
10 saker som gör oss lyckliga

Det senaste året har varit utmanande, med en pandemi som hängt över oss. Vi har känt oro för jobben, för skolan, för vården, för hela samhället. Och det har varit tungt att inte kunna träffa alla vi bryr oss om, att behöva leva med en oro över hälsa och kanske arbetslöshet.

Så det är inte konstigt att vi har läst larm efter larm om ökad psykisk ohälsa i samhället – trots att vi nu kommit igång med vaccinationerna och nu kan se en ljusning i coronamörkret.

Men kanske nu mer än någonsin är vi i behov av strategier för att må bättre mentalt. Det menar i alla fall forskare från Oregon University, som gjort en studie om lycka, och framförallt HUR vi kan bli lyckliga.

De kom fram till fyra viktiga nycklar som är grunden för att känna lycka. Det handlar om beteenden som bidrar till en känsla av tillfredsställelse i livet, och som framförallt kan användas av friska personer för att motverka psykisk ohälsa. Lider du av svår stress, ångest eller depression ska du alltid söka professionell hjälp.

Annons

Här är beteendena forskarna listar i studien.

1. Medvetenhet

Att vara medveten handlar om att lägga märke till vad som finns och händer omkring dig, men även inom dig – med dina tankar och känslor.

Studier visar att personer med hög medvetenhet också har bättre välmående, och att människor som ständigt blir distraherade istället oftare lider av stress och känner sig olyckliga.

Ett enkelt sätt att träna på sin medvetenhet är att sätta dig och fokusera på att ta tio andetag. Det kan också vara vardagliga saker som att duscha eller diska, och bli medveten om känslan, lukten, ljuden omkring dig.

Men forskarna menar också att det är viktigt med "meta-medvetenhet" – att vara medveten om att du är medveten. Det är ett sätt att träna ditt fokus, att kunna välja vad du ska vara distraherad av och inte låta allt omkring dig få din uppmärksamhet.

2. Samhörighet

Det har varit ett utmanande år för den här typen av känsla, när vi inte kunnat träffa människor och umgås som vanligt. Men att bara ringa ett samtal, ett videosamtal, eller skicka ett sms till en vän eller släkting för att underhålla relationen kan göra stor skillnad.

Annons

Studier visar att det till och med kan räcka med att du tänker på någon på ett vänligt sätt för att du ska känna lycka genom samhörighet.

I studien nämner forskarna flera andra studier som visar att vissa meditationsprogram där man fokuserar på vänlighet kan minska oroskänslor och öka välbefinnandet. Du kan börja med att helt enkelt tänka på någon i din omgivning, och lista sakerna du uppskattar med personen och fokusera på det.

Kvinna som har funnit lycka.
Kan du känna medvetenhet, insikt och samhörighet?

3. Insikt

Att ha insikt innebär enligt forskarna att man förstår hur ens tankar och känslor påverkar hur man handlar, och hur tidigare erfarenheter och värderingar kan vara med och styra vem man är som person.

Detta är viktigt för välbefinnandet eftersom insikt om sig själv gör att man kan börja ifrågasätta vem man är, vilket är första steget till att utvecklas som person.

Annons

Inte minst när det kommer till negativa drag hos dig själv som du helt enkelt ser som konstanta, fast de egentligen kanske går att förändra. Så nästa gång det dyker upp en negativ tanke om dig själv – undersök tanken djupare och ifrågasätt den. Var kommer det här ifrån och varför? Måste det vara så här?

4. Syfte

Forskarna menar att det är bra att fundera över sina viktigaste kärnsyften, även om man inte måste sätta sitt syfte i främsta rummet varje dag. Genom att fundera över vad som verkligen är viktigt i ditt liv kan du också se hur små, vardagliga saker är kopplade till detta, och hur de gynnar dina mål.

Det kan exempelvis vara att du lagar en god middag till familjen, eftersom familjen är viktig för dig, eller tar på dig en extra uppgift på jobbet som kan ta dig närmare den där befordran.

Tidigare forskning har visat att en känsla av syfte i livet ökar välmåendet, och bland annat gör att man klarar trauman bättre – och till och med lever längre.

De här fyra stegen jämför forskarna med att "äta sina 500 gram frukt och grönt om dagen" – en hygienfaktor för mentalt välmående. Det beskrivs som ett ramverk för personer som medvetet vill komma ett steg närmre lycka, men de säger också att i grund och botten behöver man testa sig fram för att se vad som funkar bäst för en själv.

Källa: Proceedings of the National Academy of sciences of the United states of America, Huffington Post Foto: TT

Annons