Omega-3 i hög dos kan lindra depression – vid samtidig inflammation
Vårt immunförsvar skapar en inflammation för att ta hand om exempelvis främmande föremål, som en sticka i fingret, eller ämnen, som ett virus. Vi kan också drabbas av en så kallad låggradig inflammation i kroppen, som man oftast inte känner av själv.
Orsaken till låggradig inflammation är inte helt klarlagd. Men till exempel övervikt, stillasittande, rökning och ensidig kost kan påverka. Har man otur kan den låggradiga inflammationen bli kronisk och verkar då kunna leda till olika sjukdomar.
Depression och inflammation hänger ihop
Nu har forskare undersökt om deprimerade personer som även har en låggradig inflammation kan bli hjälpta av omega-3-tillskott. Jesper Lindahl är en av forskarna bakom studien.
– Det finns ett samband mellan depressioner och inflammation. Vi är dock inte helt säkra på hur sambandet ser ut, vad som är hönan eller ägget. Kan man bli deprimerad för att man har en kronisk inflammation, eller tvärtom? säger Jesper Lindahl, ST-läkare i psykiatri vid vuxenpsykiatriska kliniken i Lund och doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper på Lunds universitet.
– Det finns data som visar att depressionen kan bli mer svårbehandlad om man har en inflammation, att det då finns en ökad risk att man inte svarar lika bra på den vanliga antidepressiva behandlingen.
Läs också: Guide till omega-3! Därför är det så bra och så undviker du brist.
Tydlig förbättring av måendet
101 patienter med depression deltog i studien. De delades in i två grupper, en med låggradig inflammation vilket mättes med blodprov, ett så kallat CRP. Den andra gruppen bestod av patienter utan inflammation.
Alla fick en hög dos av omega-3 fettsyran EPA. Eftersom det är välkänt att omega-3 har antiinflammatoriska egenskaper var hypotesen att de med låggradig inflammation skulle svara tydligare på omega-3 än de utan inflammation.
– Det är viktigt att säga att behandlingen med omega-3 var en tilläggsbehandling ovanpå patientens befintliga antidepressiva behandling. Alla fick omega-3, men varken läkare eller patient visste vilka som tillhörde gruppen med låggradig inflammation, säger Jesper Lindahl.
– Resultaten stämde helt med vår hypotes. Vi såg en signifikant förbättring hos de med inflammation, både när vi gjorde en expertskattning utifrån 17 frågor som handlar om depression, och när deltagarna själva fick skatta sitt mående avseende till exempel uttröttbarhet och sömnproblem.
Omega-3 i mat
Fettsyran omega-3 är livsnödvändig, och essentiell, kroppen kan alltså inte själv tillverka den och vi måste få i oss den via maten.
Tillsammans med andra fleromättade fettsyror bidrar omega-3 bland annat till regleringen av blodtryck, immunförsvar, njurfunktion samt uppbyggnad och reparation av celler.
De långa fettsyrorna EPA och DHA i omega-3 anses extra viktiga i hälsosammanhang.
Omega-3 finns i exempelvis:
- Fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner (innehåller EPA och DHA).
- Vissa alger (innehåller EPA och DHA).
- Rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja.
- Valnötter.
Källa: Livsmedelsverket
Så mycket omega-3 vid depression
Patienterna i studien fick omega-3 kapslar med extra högt innehåll av fettsyran EPA, berättar Jesper Lindahl.
– Om du köper dem så kallas de ibland för forte, eller extra stark. Våra patienter fick 2,2 gram per dag, ett vanligt tillskott med omega-3 innehåller runt 300–500 mg. Vår omega-3 kom från fisk. Det finns även vegetabiliska källor, men de är lite svårare för kroppen att ta upp. Därför använder man i forskning oftast omega-3 från fet fisk.
Om jag misstänker att jag är deprimerad, kan jag testa att äta så hög dos?
– Om du är deprimerad ska du i första hand prata med din läkare som kan rekommendera någon evidensbaserad behandling, som samtalsterapi eller läkemedelsbehandling. Vår studie talar för att omega-3 skulle kunna vara effektivt som ett tillägg för vissa patienter, även om mer forskning behövs.

Tror du att omega-3 kommer få en roll i behandling av depression framöver?
– Det korta svaret är ja! Det kommer inte att vara en helhetslösning. Jag tror dock att det har en roll för vissa patienter, men då gäller det att hitta just dem med en låggradig kronisk inflammation. Som det ser ut nu så testar man inte graden av inflammation hos patienter med depression. Förhoppningsvis kommer ytterligare studier undersöka frågan om omega-3 kan fungera som skräddarsydd antidepressiv behandling för vissa.
Foto: Shutterstock/TT, Privat