Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Vågar du dricka mjölk efter hälsolarmet?

30 okt, 2014 
Mjölk kan orsaka benskörhet och göra att du riskerar att dö i förtid – särskilt om du är kvinna, rapporterar Uppsala universitet. Påverkar de nya rönen din mjölkkonsumtion?
Annons

Forskningsrapporten från Uppsala Universitet slog ner som i bomb i Sverige i går: mjölk, som alltid rekommenderats för starka ben, har i stället visat sig öka risken för benskörhet. Och ännu värre – för kvinnor i synnerhet kan mjölk leda till en för tidig död, enligt de nya rönen.

Förvisso är det inte så vanligt att vi dricker ren mjölk i vuxen ålder, men desto vanligare är det att ta mjölk i kaffet, till frukostflingorna, samt i bakning och matlagning.

Det har dock blivit vanligare att ersätta mjölken med sojamjölk, mandelmjölk (som man ofta använder i chiapudding), kokosmjölk, rismjölk och havremjölk.

Psst! Kolla in vårt populära recept på kycklingpasta med kokosmölk?

Vår motionsexpert och träningsbloggare Katarina Woxnerud bloggar om studien och skriver: ”Sen tycker jag personligen att man kan ifrågasätta att man som människa dricker komjölk. Kons mjölk är ju till för kalven. Inte för människor. Inga andra djur ger mjölk till en annan art. Tigrar dricker inte zebrors mjölk…”

Läs hela inlägget här!

Hur påverkar de nya rönen din mjölkkonsumtion? Ge din åsikt här!

 

LÄS MER:

 

Slipp benskörhet – 5 tips för starkare ben

En aktiv livsstil med promenader och belastande träning – som löpning, dans eller bollsport – kan skydda dina ben från att bli sköra.

Många kvinnor har lägre bentäthet än normalt och riskerar därför att drabbas av benskörhet – utan att veta om det. Så här stärker du dina ben inifrån!

Läs mer: Slipp benskörhet – 5 tips för starkare ben

 

Svullen mage? Prova FODMAP-dieten!

fodmap-dieten

Annons