Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Svenskarna väljer allt mer fett och socker

27 maj, 2010 
Annons

Svensk Dagligvaruhandels senaste hälsorapport visar en tydlig ökning i försäljning av mättat fett under 2009. Samtidigt fortsätter svenskarnas godisintag att öka – och har nästan fördubblats sedan 1980 (från 9,8 till 17 kg)

Siffrorna från undersökningen visar att försäljningen av smör ökade med 20 procent under 2009, och vispgrädde med 12 procent – samtidigt som försäljningen av magrare alternativ, som exempelvis lättmargarin, minskade med sju procent. Även försäljningen av lightläsk minskade med sex procent.

Det ökade intaget av både mättat fett och socker är tvärt emot de svenska riktlinjerna, skriver Svensk Dagligvaruhandel i rapporten – och Annica Sohlström, chef på nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket, håller med om att matvanorna som rapporten pekar på inte är i linje med de svenska näringsrekommendationerna.

– Överlag äter vi mer av nästan allting i dag. Vi har ökat vårt energiintag och rör på oss mindre än tidigare. Vi borde till exempel äta mer fisk och grönt, säger hon till Metro.

Av Anna Eriksson


Annons