Fråga experterna Recept på nyttigt julgodis Lista över bästa julfilmerna Förkylning MåBra i klimakteriet Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Supergrynet havre – bra för både hjärta och blodsocker

12 jun, 2023
dietisten emma och havregrynsgröt
Inte nog med att det är gott, supergrynet havre innehåller dessutom fibrer och antioxidanter som gör susen för hälsan. Dietisten förklarar mer!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Havre är så rikt på bra innehåll att det ibland kallas supergryn. Det är också ett gryn som forskats på, och som bevisats gynna hälsan på olika sätt.

Emma Lindblom är dietist och idrottsnutritionist. Hon har skrivit en hel bok om havre och varför vi kan må bra av att äta det.

– Havre är ett bra livsmedel. Det är lättillgängligt, billigt, alla känner till det och de flesta har det hemma, säger hon.

emma lindblom
Emma Lindblom, dietist och idrottsnutritionist.

Därför är havre så bra för hälsan

Dessutom har havre så många bra egenskaper.

– Framför allt är det bra för hjärta och kärl. Det kan sänka kolesterolvärdet, på grund av att det innehåller betaglukan. En annan bra sak är att det sänker blodsockerhöjningen efter en måltid.

Sju skäl att äta mer havre

  1. Betaglukanet i havren ger inte bara fibrer, det kan också hjälpa till att sänka ditt kolesterolvärde. I en ny studie har man också sett att det kan förbättra blodtryck. Havre är bra för för hjärta och kärl.
  2. Utöver betaglukan innehåller grynet även andra fibrer som binder vätska och ökar mättnadskänslan, du kan hålla dig mätt längre. De kan också ge bättre tarmfunktion.
  3. Betaglukanet är även inblandat i att minska stegringen av blodsocker efter att du ätit. Havre kan därför ge en jämnare blodsockerkurva, och skulle därför även kunna minska sötsug.
  4. Antioxidanterna i havret hjälper till att skydda kroppen. Inte minst avenantramider, som har antiinflammatoriska effekter och verkar kunna ge bättre immunförsvar och skydda blodkärl.
  5. Havre är en källa till både protein och kolhydrater, och dessutom fett. Vi behöver få i oss alla tre i vår kost, för att vi ska fungera optimalt och för att må bra.
  6. Vi behöver också få i oss vitaminer och mineraler i kosten, något som det finns gott om i havre. Bland annat är det en bra källa för järn, zink, koppar, magnesium, fosfor och selen.
  7. Supregrynen är både billiga och näringsrika. Du får mycket näring för dina pengar när du köper havre, som dessutom är närodlat och därför klimatsmart. Det går också att äta på många olika sätt.
Annons

I havre finns tre energikällor som kroppen behöver för att fungera och må bra. Kolhydrater, fett och protein. Det finns också antioxidanter och alltså betaglukan som är en sorts fiber. Däremot är det svårt att hitta några negativa effekter med havre.

– Jag har letat efter dem också, men rent generellt skulle jag inte säga att det finns några nackdelar. Sedan vill jag ju göra tydligt att man inte bara ska äta havre, det är viktigt att äta varierat. Men havre är bra att ha med som en del i sin kosthållning.

Havregryn – inte bara för gröt

För många är havre förknippat med havregrynsgröt. Något som inte faller alla i smaken.

– Men det finns många andra sätt att äta sin havre på, säger Emma Lindblom.

Vilka havregryn ska jag välja? Fiber eller vanliga

Fiberberikade havregryn har just mer fibrer i sig, vilket är bra om man behöver det. För att få upp fibermängden så är havren blandat med vetekli, vilket alltså innehåller mer gluten. Är man känslig för gluten, eller vill undvika det, så är alltså vanliga havregryn bättre.

Vill man vara säker på att havregrynen inte innehåller gluten alls så ska man välja ­glutenfria havregryn. Då vanliga havregryn kan ha kommit i kontakt med andra sädesslag som innehåller gluten.

Annons

Det går till exempel att baka på havre, göra pannkakor med havregryn i, göra energibars, dryga ut köttfärssåsen med havre, välja havredryck eller andra kylvaror. Eller äta mathavre till sin måltid.

Senaste frukostsnackisen går supersnabbt att fixa!

– På senare tid har jag ofta bytt ut min kolhydratkälla mot havreris. Annars äter jag nästan alltid havregryn till frukost, antingen som gröt eller i min hemmagjorda granola. Om jag är på resande fot tar jag ofta med overnight oats.

Recept: Nyttiga energibars på havre

Mängd: 20 bars
Tid: 15 minuter

Du behöver:

  • ½ dl sirap, gärna mörk
  • 1 dl jordnötssmör
  • 2 dl nötter, mandlar och solrosfrön
  • 1 ½ dl havregryn
  • ½ dl kokosflingor
  • 1 dl russin eller tranbär

Gör så här:

  • Värm sirap och jordnötssmör i en kastrull på medelhög värme.
  • Hacka och blanda ner nötter, mandlar och frön i jordnötssmeten tillsammans med havregryn.
  • Tillsätt kokos och ­russin. Blanda.
  • Bred ut på bakplåtspapper, låt svalna.
  • Skär i bitar och förvara i burk med lock i kyl eller frys.
  • ”Havregryn är lättillgängligt, billigt och de allra flesta har det hemma”

Receptet är hämtat ur Emma Lindholms bok Haja havre.

Foto: TT, Polaris fakta

Annons