Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Matcha – hälsodrycken alla pratar om!

05 jul, 2013 
Matcha te
Matcha-te, matcha-glass, matcha-kakor och matcha-latte... Vad är det för grönt mirakelpulver som alla pratar om just nu? MåBra gör en djupdykning i hälsoskafferiet och berättar mer!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Grönt te har länge hyllats för sina hälsosamma egenskaper. Drycken har kunnat sammankopplas med allt från viktnedgång till förbättrad hjärthälsa och bättre blodvärden. Men nu knuffas det klassiska gröna teet ner från hälsohyllornas förstaplats, till förmån för Matcha – en variant på det gröna teet, men med betydligt fler spännande hälsoegenskaper.

Matcha är ett finmalt grönt te där hela bladen från busken pulveriserats. Innan skörd har bladen skyddats från solljus, vilket ökar klorofyllnivåerna och därmed näringsinnehållet. Det färdiga matchapulvret vispas ut i varmt vatten och drycken blir ett koncentrat av det gröna teets kända hälsofördelar. I en enda tekopp ryms tio gånger mer näring jämfört med klassiskt bryggte och mätt i antioxidanter är koncetrationen nästan 500 gånger mer än i ett färskt äpple.

Läs mer: Gå ner i vikt och motverka diabetes med grönt te

ORAC, mätvärde för ett livsmedels antioxidativa effekt, visar 1 400 enheter  per gram matcha-te, jämfört med svenska blåbär som ligger på 93 per gram eller det omskrivna gojibären – som ligger på 253.

Annons

Behöver du kaffe för att kvickna till på morgonen? Prova en kopp matcha-te, som sägs väcka kroppen på samma effektiva sätt – men med fördelen att energitoppen varar längre. Matcha innehåller koffein, dock inte lika mycket som kaffe, och passar särskilt personer som är känsliga för kaffets lite mer dramatiska energiskjutsar. Den balanserade energiknuffen beror sannolikt på att matcha är naturligt rikt på aminosyran L-theanin, som är stressdämpande och rogivande.

Matcha-te dyker upp som smaksättare och näringsboostare i allt från bakverk till glass och latte. Du kan köpa matcha-te i välsorterade matbutiker, hos tespecialister, i hälsostbutiker och på nätet. Japanska restauranger med te-ceremonier har i regel matcha-te av bra kvalitet.

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Sommardrinken som boostar förbränningen

Släck törsten med något som vrider upp förbränningstakten och läskar gott på samma gång. MåBra har receptet med rätta ingredienserna!

Läs mer!

 

Aldrig mer trött – så gör du mirakeldrycken!

Sedan urminnestider har rarámuri-indianerna släckt sin törst – och hämtat krafter – ur drycken iskiate. MåBra har provat – och bjuder på det enkla receptet!

Läs mer!

 

Ansiktslyft på menyn: Låt maten fixa huden!

 

MåBra är nyfiken på: Raw food-desserter

 

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock/Karolina Norman

Källor: The Telegraph, KK.no, Wikipedia, vitaminer.nu

Annons