Paleo – stenålderskosten som sänker dina blodfetter och din vikt

Mängder med olika grönsaker
7 Kostråd som inte är så hälsosamma
0:50

Efter reklamen: 7 Kostråd som inte är så hälsosamma

(0:50)

Slå på ljud

En paleolitisk kost, eller stenålderskost, har i en ny studie utförd av Umeå Universitet visat ge mycket positiva resultat på överviktiga patienter med typ 2-diabetes.

Efter tolv veckor uppvisades en kraftig sänkning av patienternas kroppsvikt, blodtryck, blodsockernivåer och det skadliga blodfettet triglycerider, som ökar risken bland annat för hjärtinfarkt och åderförkalkning.

Viktnedgång inte det viktigaste för hälsan

Men det som skedde på vågen var inte det viktigaste för hälsan, menar Julia Otten, överläkare och forskare vid Umeå Universitet. Det var nämligen inte alltid de som gått ner mest i vikt som uppvisade bäst värden. I stället var det dem som striktast hållit sig till just stenålderskosten, som nedgången i blodfettet triglycerider, och därav också kolesterolvärdet, var mest påtaglig hos.

Paleo: Allt du behöver veta om stenålderskost

– Resultaten understryker att det inte bara gäller att vara fixerad vid badrumsvågen och hur mycket man äter, utan att det också handlar om vad man stoppar i sig, säger Julia Otten, i ett pressmeddelande.

Det här innebär det att äta som under den paleolitiska tiden (den äldre stenåldern).

Paleokost – att äta som man gjorde på stenåldern

Efter att ha undersökt nutida ursprungsbefolkningar på ön Kitava och Grönland som fortfarande lever som jägare och samlare, har man sett hur deras enkla och naturliga mat i regel verkar hålla dem mer friska.

Checklista: Så ska du äta enligt den omtalade Pegan-dieten

Det är en kost som människor ätit i många år, innan jordbruket slog igenom med mejeriprodukter och spannmål, och baseras mer eller mindre på grönsaker, frukt, magert kött, fisk, nötter och ägg. Läs mer om vad du kan äta och dricka på en paleo-diet, samt få tips på smarriga recept här.

Vill du veta mer om dina värden vad det gäller blodfetter, blodtryck och blodsocker – läs mer här. Vi har sammanställt vad som är att klassa som ett normalt värde samt hur man kan påverka dessa åt rätt håll.

Källa: Forskning.nu, MåBra

Foto: Unsplash

Utvald läsning