HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Checklista: Så ska du äta enligt den omtalade Pegan-dieten

07 maj, 2018 
AvMikaela Råberg
Checklista: Så ska du äta enligt omtalade Pegan-dieten
Pegan-dieten, eller pegan diet, som den heter på engelska, är en blandning av paleokost och vegankost. Nyfiken på att testa? Kolla in checklistan här.
Annons

Den senaste trenddieten heter Pegan diet, och har sitt ursprung i USA. Pegan-dieten är en hybrid mellan den populära stenålderskosten, Paleo, och det veganska tankesättet. Även om paleo och veganism kan låta som varandras motsatser – den ena är köttung och den andra helt utan kött – så har de en sak gemensamt: Bra och oprocessad mat.

Precis som med alla andra dieter finns det riktlinjer hur du ska äta. Här är riktlinjerna för Pegan-dieten:

Grönsaker

Den största delen av Pegan-dieten består av grönsaker och frukt – bara de håller sig inom 55-69 i glykemiskt index så är det fritt fram.

Protein

Ungefär 25 procent av Pegan-dieten består av protein. Men till skillnad från den strikta veganska dieten kan du här även välja smalt protein, som till exempel kyckling, ägg och fisk. Och precis som inom paleokosten bör djuret du äter vara uppfött på gräs och fritt från antibiotika.

Fett och spannmål

Välj fett som är bra för dig, så som avokado, olivolja och de flesta nötter. Fullkornsprodukter, quinoa, havregryn, amaranth, hirs och vildris är också helt okej. Huvudsaken är att det inte innehåller gluten.

Annons

Stärkelserika grönsaker

Rödbetor, pumpa, sötpotatis, potatis och palsternacka har alla för högt GI för den här dieten och ingår inte.

Mjölkprodukter, socker, soja och baljväxter

Om du vill följa pegan-dieten fullt ut är det bara att glömma yoghurt, granola och edamamebönor, för att nämna några livsmedel. Dessa är exkluderade eftersom de är svårare för kroppen att bryta ner, vilket kan göra dig gasig, uppblåst och ibland, förstoppad.

Gluten

De enda spannmålen som du bör undvika under pegan-dieten är de som innehåller gluten. Så all form av vete är ute ur leken, det gäller även fullkornsvete.

Läs också: Allt du behöver veta om trendiga Pegan-dieten – och hur den kan hjälpa dig gå ner i vikt

Källa: Women’s health Foto: Brooke Lark/Unsplash

Annons