Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Så mycket choklad bör du äta för att skydda hjärtat

17 sep, 2017 
Att äta choklad varje dag verkar kunna minska risken för hjärtsjukdomar och stroke, enligt en studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I en studie från University of Aberdeen fick 21 000 vuxna fylla i frågeformulär om sina mat- och livsstilsvanor som forskarna sedan utgick ifrån för att undersöka hur kosten påverkar hälsan på sikt. De följde testpersonerna i 12 år.

Dessutom jämförde de resultaten från redan publicerad forskning från olika länder om kopplingen mellan choklad och hjärt- och kärlsjukdomar, för att försäkra sig att om att resultaten var tillförlitliga.

Läs mer: Choklad föryngrar hjärnan – med hela 30 år!

På frågan om de brukade äta choklad så sa 20 procent av testpersonerna att de avstod helt. Men i genomsnitt åt testpersonerna 7 gram per dag. Och vissa åt uppåt 100 gram.

Det visade sig att de som åt mest choklad löpte 11 procent lägre risk att drabbas av och 45 procent lägre risk att dö av hjärt-kärlsjukdomar. Sannolikheten för att hamna på sjukhus eller dö på grund av hjärtinfarkt var 9 procent lägre. Dessutom var risken att få en stroke 23 procent lägre för de som åt mest choklad.

Annons

Det verkar alltså inte finnas någon anledning att skära ner på chokladintaget. Det är bättre att äta 100 gram än ingenting alls, enligt studien.

Läs mer: Viktcoachen reder ut myter och fakta om choklad

När forskarna sedan jämförde nio tidigare liknande studier så var risken betydligt lägre för både stroke och hjärtinfarkt även i det materialet.

Forskarna konstaterar att det alltså verkar som att choklad minskar risken för hjärtkärlsjukdomar. Men de understryker att andra livsstilsfaktorer som exempelvis kosten i övrigt kan ha påverkat resultatet.

Läs mer: 8 anledningar att äta choklad

Det bör dock poängteras att den genomsnittliga chokladkakan som säljs i livsmedelsbutiken med största sannolikhet innehåller en massa ingredienser som ändå kan vara skadliga för hälsan på olika sätt. Det bästa är att välja så mörk choklad som möjligt. Den får då även gärna vara ekologisk.

 

AV: Elin Lenander

 

Annons