Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Så får DU en plattare mage – experten tipsar!

26 jun, 2015 
Är ditt problem bukfett, otränade magmuskler eller muffinsmage? Träningsexperten Katarina Woxnerud visar hur du får magen du vill ha.
Annons

Många drömmer om en plattare mage, men det kan finnas en rad anledningar till att buken putar. Här är lösningen på DITT magproblem:

Muffinsmage

Så yttrar det sig: Den mjuka fettvalken som väller över byxlinningen kallas muffinsmage. Muffinsmidjan väller mer över linningen åt sidorna och framåt. Så kallade love handles sitter bak på ryggen.

Därför kan du ha fått den: Hormoner, stress, en stillasittande livsstil och fel kost kan ge upphov till muffinsmage. Felaktig kost är snabbmat och socker som sätter fart på blodsockret vilket leder till dessa besvär. Kvinnor över 50 får ofta muffinsmage i stället för bukfetma. Muffinsmage är mindre hälsovådligt än bukfetma.

Det här kan du göra åt den: All intensiv intervallträning, till exempel tabata, HIIT, eller cirkelträning, är bra. Både kondition och styrka krävs för att bli av med muffinsmagen. Konditionen gör att du ökar förbränningen så att du förbrukar fler kalorier. Styrketräning bygger upp muskelmassan och då ökar förbränningen dygnet runt. Men om det är stress och/eller hormoner så behöver du fixa detta först.

Annons

 

Bukfetma

Så yttrar det sig: Bukfetma är den klassiska ölmagen. Magen är stor, utspänd och hård som en tunna. Det är kroppsfett som samlas runt de inre organen.

Därför kan du ha fått den: Bukfetma handlar ofta i huvudsak om livsstil. Ju mer stress i vardagen, desto större bukomfång. Stresshormonerna styr fettet till buken. Om du ligger på rygg och buken står rakt upp, och inte glider åt sidan, så är det bukfetma.

Det här kan du göra åt den: Se över din livsstil eftersom bukfetma orsakas av stress. Du kan till exempel lägga in yogapass i din vecka för att minska stressen. Vardagsrörelserna är viktiga – att musklerna får jobba och aktiveras. Ämnen som musklerna utsöndrar antas styra bort fettet från buken till andra ställen i kroppen. Rör på dig minst en gång i timmen. Du kan programmera ett aktivitetsarmband som påminner dig. Bukfetma är hälsoskadligt eftersom det påverkar blodtryck, diabetes 2 och hjärta och kärl negativt.

Annons

Träning: Styrketräning är bra av två skäl: När du bygger muskler får du jämnare kroppsform, och styrketräning kan stoppa stresspåverkan. Hur lång tid detta tar är svårt att säga eftersom flera faktorer styr detta – hormoner, livssituationen, gener och kroppstyp. Se på dina föräldrar och deras syskon om du vill veta dina anlag.

Bullmage

Så yttrar det sig: Magen är stor och mjuk. Den pyser ut för att de djupa magmusklerna inte är aktiverade. Musklerna orkar inte lätt spänning i magen.

Därför kan du ha fått den: En stillasittande inaktiv vardag gör att de djupare musklerna inte får arbeta som de ska. Otränade djupa mag- och ryggmuskler kan man märka av om man promenerar länge och blir trött i ryggen. Det känns som om ryggen håller på att gå av men när du satt dig för att vila kan du gå en stund till. Det är de ytliga musklerna som måste vila.

Det här kan du göra åt den: Många gör situps och plankor, men det är de djupa musklerna du vill träna. Testa några av övningarna nedan – och komplettera med annan träning, till exempel corepass, yoga, pilates och att träna med personlig tränare. Det är viktigt att ha kontroll på de djupa magmusklerna, annars får man ont i ryggen.

Testa de här träningstipsen mot bullmagen:

4 effektiva magövningar som tar på djupet

Sittande magindrag & magtunnel

Framåtlutat magindrag & ryggliggande armsax

 

 

LÄS MER:

 

Allt om frukterna som kan ge dig putmage

Päron är en av de frukter som kan orsaka bråkig och svullen mage.

Annons