Så detoxar du kroppen - utan kur!

Mat som påvekar levern positivt ökar samtidigt utrensande effekten. Du blir snabbare av med slaggprodukter och har en rad härliga hälsofördelar att vänta dig.

Levern är en sann hjälte. Visste du att levern kontrollerar balansen av både vitaminer, mineraler och kolesterol i kroppen? Den lagrar också viktigt järn och hjälper till att hålla blodet friskt. Din lever spelar även en betydande roll i immunförsvaret genom att bekämpa bakterier och infektioner och arbetar ständigt med att avlägsna slaggprodukter som kroppen vill göra sig av med.

En pigg lever är nödvändigft för att kroppen ska tillgodogöra sig det viktiga D-vitaminet som vi får av solen. Du har alltså allt att vinna på att äta en kost som förenklar leverns arbete!

Njut av:

Citronvatten!

Ta för vana att släcka törsten med citronvatten. Förutom en snudd på kalorifri dryck får du mängder av detoxfrämjande fördelar med varje klunk. Vätskan är i sig nödvändig för att kroppens avgiftande processer ska fungera optimalt, med en skvätt citron i vattnet förstärks dessutom leverns nivåer av kalcium och syre. Både syresättningen och metabolismen ökar som följd.

Ät kål

I alla former av kål finns det ämnen som aktiverar en rad olika enzymer i kroppen. Dessa har i sin tur en stimulerande effekt på leverns utrensningsprocess. Kål innehåller också viktiga vitaminer och mineraler som är viktiga för leverns funktion.

… och mörka bär

Bär, särskilt mörka som blåbär, björnbär och svarta vinbär, innehåller en typ av antioxidanter som hjälper levern att bekämpa fria radikaler. En process som motverkar cancer bland annat.

Knäck färgkoden – och må bättre!

Prova lätta proteiner

Välj lättsmälta proteinkällor som fisk och fågel framför nötkött och fläsk. Om du äter rött kött så ät något syrligt till, som inlagd gurka. Det ökar mängden magsyra och skyndar på nedbrytningen av köttet.

Har du koll på dina aminosyror?

Bra med mjölksyra!

Goda bakterier, från syrad mat eller mejeriprodukter, är a och o för en fungerande tarmfunktion. Är tarmens flora ur balans påverkas levern negativt och tillväxten av dåliga bakterier ökar.

Nytt: Bakterier kan ligga bakom din övervikt
Därför ger sur mat en gladare kropp!

Kronärtskocka & kryddor

Sommarprimören kronärtskocka stimulerar levern och är en vanlig ingrediens i leverrenande preparat. Den verkar urindrivande och ökar gallproduktionen som ökar aktiviteten i levern. Gurkmeja och ingefära är också klassiska detox-kryddor med gynnsam inverkan på utrensningseffekten.

Men undvik

Alkohol

Alla former av alkohol gör att levern får arbeta extra hårt med förbränning och hantering av slaggprodukter. Överkonsumtion kan leda till sjukdomar som fett- eller skrumplever.

Kaffe och svart te

Koffein verkar irriterande på levern – dra gärna ner på intaget!

Tea time! Vilket te passar dina behov bäst?

Socker

Enligt en dansk undersökning ger söta drycker en snabb ökning av fett i levern. Fettlever liter kan kopplas till fetma, diabetes och cancer.

Läsk-igt: Så sjuka kan vi bli av bubblorna!

 

Källor: Tidningen Psykologi, Kostdoktorn.se, halsosidorna.se, wikipedia

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Utvald läsning