Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Tea time! Vilket te passar dina behov bäst?

14 sep, 2011 
Vilket te passar dig bäst? Läs vår guide!
Välkomna höstkylan med en rykande kopp te! Den varma drycken är laddad med nyttigheter, som dessutom varierar lite beroende på färg och smaksättning. Här ser du vilken te-typ som passar dina behov bäst.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Rött, grönt, vitt eller klassisk svart? En kopp te kan variera till både utseende och smak. Så här vrider du ut maximala hälsoeffekten av din tepaus.

Svart te

Den vanligaste te-sorten baseras på oxiderade blad från tebusken. Dessa smaksätts sedan på varierande sätt.Svart te är bland annat rikt på flavonoider, som ger ett naturligt skydd mot hjärt- kärlsjukdom och motverkar kolesteroelts negativa hälsoeffekter.

En kopp svart te kan ocksä sänka blodtrycket, hämma bakterietillväxt och främja kroppens avgiftningsprocesser. Undersökningar har också visat att flavonoiderna i klassisk svart te är lika bra på att förebygga cancer som antioxidanterna i grönt te.

Grönt te

Ett grönt te baseras på blad som inte oxiderats. Därför är andelen antioxidanter högre än i andra mer processade tesorter. Teet innehåller bland annat polyfenoler, som skyddar cellerna mot skador och åldersrelaterade sjukdomar och hämmar cancer.

Annons

En kost med dagligt intag av grönt te kan också vara bra för dig som vill gå ner i vikt. Studier visar att både ämnesomsättning och mättnadskänsla påverkas gynnsamt av just gröna tesorter.

Vitt te

Här är det istället tebuskarnas skott och knoppar som utgör basen, vilket också drar upp näringsinnehållet till max. Dessa torkas direkt efter skörd och hålls undan från solljus för att motverka att klorofyll bildas.

Enligt amerikanska studier har vitt te har en positiv inverkan mot virus och bakterier. I Kina använder man det vid förkylning, då det också har en febernedsättande effekt. Att dricka det vid maginfluensa är en annan vanlig huskur.

Rött te

…är egentligen inget te. Bladen kommer från den afrikanska järneksbusken som enbart växer i Sydafrika. Sorten kallas också för rooibos, och ger en rödfärgad dryck som är naturligt fri från tein, det koffein som annars återfinns i varierad utsträckning i andra tesorter. Du kan alltså dricka en kopp rött te innan läggdags utan att riskera en sömnlös natt. Rooibos kan också dra länge, eftersom bladen inte utvecklar någon besk bismak.

Rooibos påstås förhindra uppkomst av allergier och lindra magbesvär. Det sägs också vara bra mot astma, hösnuva, eksem och sömnlöshet. Det innehåller bland annat zink, magnesium och kalcium, men även antioxidanter som motverkar åldrandets oönskade effekter.

Källor: Webmd.com, Wikipedia, NyfikelVital

AV: Jennie Sandberg  BILD: Thinkstock

 

Läs mer:

Så bra är te för din hälsa – 3 fördelar!

Vilket te är nyttigast?

Te-latte och te-soda – årets trenddryck

 

Annons