Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

3 vanliga kost-misstag många av oss gör

03 jun, 2021 
vanliga misstag vi gör när det gäller kost/mat
Att äta bra kost hela tiden är inte helt enkelt, även om man tänker på att äta varierat, regelbundet och välja bra mat. Det här är de tre vanliga missarna vi gör, enligt livsstilsprofessorn.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 Kostråd som inte är så hälsosammaBrand logo
7 Kostråd som inte är så hälsosamma

I år uppdaterade USA sina allmänna kostråd efter att ha gått igenom den senaste forskningen inom kost och näringslära, från hela världen.

– Något som är nytt är att vi idag vet så mycket mer om vad som händer i kroppen, ända ner på cellnivå. Vi vet ännu tydligare varför det är bra att äta på vissa sätt – för att till exempel minska risken för sjukdom, säger Mai-Lis Hellenius, livsstilsprofessor.

Vi äter ofta mer energi än vi behöver få i oss

Här i Sverige, menar Mai-Lis Hellenius, äter vi ofta för mycket smör och feta mejeriprodukter. Det skulle kunna vara en bra början att tänka om kring ifall man vill äta hälsosammare. En annan sak skulle kunna vara att se över proportionerna av det vi äter.

De svenska kostråden vi har idag bygger på att vi rör oss regelbundet. Dels för att må bra men också för att kunna få i oss alla näringsämnen vi behöver – utan att få ett energiöverskott. Rör vi oss inte så lagrar vi alltså på oss extra energi.

Annons

Börja med att inventera dina matvanor

Vi mår bra av att äta lagom, och att välja bra mat från olika matgrupper – spannmål, protein, grönt… Vill vi äta hälsosammare så tycker Mai-Lis också att en bra sak är att inventera hur ens matvanor egentligen ser ut.

– Hos Livsmedelsverket kan man knappa in värden i Matvanekollen för att se vad som är bra och mindre bra.

Men stirra dig inte blind på siffror.

– Äta ska ju främst inte vara att kolla i tabeller. Det ska vara gott att leva!

kostvanor mat bra

3 vanliga misstag vi gör när det gäller kost

Här är vanliga misstag kring kost som Mai-Lis Hellenius ser att vi gör.

1. Vi förbrukar inte kalorierna

– Ett av de vanligaste misstagen vi gör är att vi inte förbrukar de kalorier vi stoppar i oss. Vi behöver röra på oss och inte sitta stilla för länge. När vi sitter tio timmar i snitt så har vi låg energiförbrukning.

Annons

– Kostrekommendationerna vi har idag bygger på att vi rör oss. Rör vi oss inte och bara drar ner på kaloriintaget är risken att vi inte får i oss allt vi behöver, att vi får näringsbrist.

2. Vi tror allt naturligt är nyttigt

– Folk tror att allt som är naturligt är lika med nyttigt. Som smör till exempel. Man äter brynt och skirat smör i stora mängder och tror att det är hälsosamt. Smör borde ses som en krydda och grönt fett bör vara basfett – som olivolja och rapsolja.

– Det här är första gången som de tydligt skriver "välj olja" i näringsrekommendationerna, och det handlar inte om att ringla lite olivolja över salladen. Det innebär att man ska välja olja när man bakar, gör en kall röra eller gör en köttgryta.

3. Vi äter för lite växtbaserat

– Vi pratar mycket mer om att äta växtbaserat än vad vi faktiskt gör. Vi borde äta mer baljväxter och grönt. Här finns mycket mer hälsa och välbefinnande kvar att hitta, och effekterna kommer snabbt.

Foto: TT

Annons