Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Ny undersökning: Sådan mat vill vi äta mer av

22 sep, 2015 
Svenskarna vill ständigt förbättra sina matvanor. En ny undersökning visar vad vi planerar att äta mer – och mindre – av framöver.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hösten är för många en nystartsperiod, då vi sätter igång med nya projekt och tar tag i dåliga vanor. Att börja äta bättre är en vanlig målsättning efter sommaren, något Viktväktarna tagit fasta på i en ny Sifo-undersökning, som visar att hela 59 procent av svenskarna planerar att ändra sina matvanor.

 

Det här vill vi äta mer av

Svenskproducerad mat

Närodlade och närproducerade livsmedel blir alltmer efterfrågade, framför allt bland äldre.  Vi blir mer medvetna om att långa transportsträckor är dåliga för miljön och att svenska frukter och grönsaker ofta är mindre besprutade än de importerade. Hela 33 procent svarar att de vill prioritera svenskproducerad mat.

Ekologiska livsmedel
Ekoboomen visar inga tecken på att sakta ner. Allt fler efterfrågar ekologisk mat som inte besprutats med giftiga bekämpningsmedel. Undersökningen visar att 29 procent av svenskarna vill handla mer ekologiskt framöver.

Annons

Läs mer:

Hur nyttig är den ekologiska maten?
Handla eko – utan att det blir dyrt
Så blir du ekologisk i badrummet

 

Det här vill vi äta mindre av

Mat med tillsatser
”Clean eating” har blivit ett populärt begrepp, som går ut på att man äter så ”ren” mat som möjligt. Man undviker processad mat, halvfabrikat, syntetiska E-ämnen och andra tillsatser. Istället äter man naturlig mat lagad från grunden. Bland de tillfrågade ville 19 procent prioritera mat fri från tillsatser.

Tillsatt socker

Även sockerfri mat är en stark trend. Vi blev mer och mer upplysta om sockrets negativa hälsoeffekter och vill ta oss ur sötsug och sockerberoende. 17 procent svarade att de vill äta mer sockerfri mat.

Läs mer:

7 smarta sätt att äta renare mat
Här är de läskiga tillsatserna i din mat
15 giftsäkra frukter och grönsaker
7 sätt att få i dig mindre socker
6 bra skäl att sluta äta socker

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Annons

LÄS ÄVEN:

Få en friskare kropp med grön mat

Vegetarisk kost är bra för blodtrycket.

Dags att skippa köttet? En vegetarisk diet kan ha lika bra effekter på blodtrycket som om du tappar fem kilo i vikt, visar en ny undersökning.

Läs mer: Få en friskare kropp med grön mat

 

Stoppa sötsuget – med rätt mat!

Plötsligt kommer det – suget – du bara måste ha godis eller en bulle NU! Vad är det egentligen som händer med oss när begäret slår till? Lär dig tolka suget för att kunna ta kontroll över begären.

Läs mer: Stoppa sötsuget – med rätt mat!

 

Pulvret som tar bort ditt sötsug

Kan ett grönsaksspulver hjälpa dig att bli kvitt sötsuget? Ja, i alla fall, enligt vissa studier. Nu finns ett nytt pulver mot sötsug, framtaget av svenska forskare.

Läs mer: Pulvret som tar bort ditt sötsug

 

Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

Är du ofta sötsugen? I så fall är du inte ensam. Behovet av något sött dyker ofta upp som ett brev på posten mellan måltiderna och efter maten. Särskilt irriterande är det förstås när du bestämt dig för att ha en godisfri vecka, men känner att suktandet efter sött tar över. Så här kan du själv ta kontrollen över godissuget.

Läs mer: Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

Annons