Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Dyrare matpriser - detta har vi slutat köpa

06 jul, 2022 
godis, pengar och färska grönsaker
Matpriserna har blivit dyrare. I en ny undersökning har Livsmedelsverket tagit reda på hur svenskarnas köpbeteende ändrats den senaste tiden. Här är listan över produkter som vi köper mindre av.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi är många som tappat hakan när vi kommit fram till kassan på livsmedelsbutiken för att dra betalkortet. Man gnuggar ögonen men det hjälper inte. Beloppet lyser tydligt, starkt och extra högt. Något har uppenbart hänt med priserna och det bekräftar även flera undersökningar.

Skenande bensin-, el- och matkostnader går att parera till viss del genom att köpa mindre mängd, färre eller andra varumärken. Men ibland tar det till och med helt stopp och man slutar helt enkelt att köpa in en vara. Det finns en gräns då det kostar mer än vad det smakar. Bokstavligt talat.

VIDEO: Så håller du koll på din ekonomiBrand logo
VIDEO: Så håller du koll på din ekonomi

Livsmedelverkets undersökning

I en undersökning som Livsmedelsverket gjort under maj i år har man bland annat fått uppge vad man "köper mindre av" på grund av de ökade matpriserna. Över 1000 personer mellan 18-84 år, geografisk fördelat över landet tillfrågades.

Annons

Här är topp fem produkter som personerna i undersökningen dragit ned på. Stämmer det överens med ditt eget beteende?

5 produkter svenskarna köper mindre av

  • Godis - 29% av de tillfrågade i undersökningen menar att de köper mindre sött i butiken. Hur gott det än må vara så finns det en gräns för vad det får kosta.
  • Chips och snacks - 28 % svarade att de dragit ner på snacksen. Sött och salt verkar alltså vara det som prioriteras bort när priserna stiger.
  • Kött - 27% svarar att de dragit ned på inköpen av kött mot deras tidigare köttkonsumtion. Detta på grund av de ökade matpriserna. Men det nämns också i undersökningen att en del tagit det som ett naturligt steg för att främja hälsa och miljö.
  • Färska grönsaker - 26% köper mindre av grönsakerna.
  • Läsk - 24% köper mindre läsk trots den heta sommarvärmen.

Varorna svenskarna fortsätter att köpa

I undersökningen ställs också frågan vad som vi låtit vara oförändrat i vårt köpmönster trots de ökade priserna. På första plats kommer mejeriprodukter. 74% uppger att de handlar lika mycket mejeriprodukter nu som tidigare. På en andraplats, 69%, kommer pasta, ris och couscous. Man kan nog kalla de varorna för matbutikens stabilaste varor. Vi behöver vår pasta och mjölk helt enkelt.

Källa: Livsmedelsverket

SE OCKSÅ: 5 grönsaker som är mer hälsosamma tillagade än råaBrand logo
SE OCKSÅ: 5 grönsaker som är mer hälsosamma tillagade än råa
Annons