Det här ska du aldrig ha i pastavattnet när du kokar pasta

ha inte olja i pastavattnet
4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga
1:04

Efter reklamen: 4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

(1:04)

Slå på ljud

Under pandemin har allt fler hittat kärleken till matlagning. En rätt som fått ett extra stort uppsving det senaste året är pastan. Överallt hör vi talas om Tryffelpasta, Vongole och inte minst den halvitalienske artisten Benjamin Ingrossos favoritpasta Penne Allo Zafferano.

Med matlagning kommer också en del regler. Exempelvis vad du bör- och inte bör ha i de olika rätterna. Så även regler kring vad du ska undvika att hälla i pastavattnet.

Ha inte olja i pastavattnet

Det är kocken och Youtubern Filip Poon som nu varnar hemmakockarna från att göra en stor pastamiss.

– Jag ser alldeles för många kockar som drar i olivolja eller rapsolja i pastavattnet för att förhindra att det kokar över, men gör inte det! Det stör hela rätten, säger han i sitt tv-program ”Filip Poon” på nya matkanalen Godare.

Filip Poon

Filip Poon, kock och YouTuber.

Oljan stöter bort såsen

De flesta känner igen Filip från Tv4:as matlagningsprogram Sveriges Mästerkock. Idag titulerar sig Filip som Kock, men även YouTuber. Han är just nu aktuell med sitt tv-program “Filip Poon” på mat-kanalen ”Godare”. Där förklarar han varför du ska undvika olja i pastavattnet.

– Det som händer när man häller i olja i kokande pastavatten är att när man sedan häller av vattnet i durkslaget så har oljan fastnat på pastan, säger han och fortsätter:

– Och vad innebär det? Jo, det betyder att såsen som man sedan blandar i tillsammans med pastan inte omfamnas runt pastan. Istället stöter oljan bort all fin och härlig, gräddig sås. Skippa helt enkelt olja när du kokar pasta, uppmanar Filip.

Ha rikligt med salt i pastavattnet

Däremot är det viktigt att våga ha i rejält med salt i pastavattnet. Kanske har du hört att pastavattnet ska smaka som en kallsup i medelhavet? Det är ett uttryck som inte är så tokigt som det kanske låter.

salt i pastavatten

Snåla inte med saltet i pastavattnet.

En smart regel att lägga på minnet är 10-100-1000-regeln. Det innebär att 10 g (en halv matsked) salt, 100 gram pasta och 1000 ml (1 liter) vatten är den perfekta kombinationen för en lyckad pasta.

Foto: TT Källa: Aftonbladet.se, Zeta.nu

Utvald läsning