Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Rötmånaden har tjuvstartat i värmen – så undviker du att bli sjuk

05 jul, 2022 
Kvinna som luktar på sylt hon tagit fram från kylen
När det är varmt och fuktigt så trivs bakterier och mögel extra bra. Därför är det redan nu rötmånad för maten, enligt Livsmedelsverket. Här är några råd för att slippa bli sjuk under den långa perioden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Rötmånad är den tid på året då livsmedel riskerar att bli dåliga snabbare än normalt på grund av värmen och fukten. Årets tidiga sommarvärme och fukt gör att det redan är rötmånad för maten. Traditionellt brukar rötmånaden inledas i slutet av juli och hålla på tills sommaren är slut.

Under den här tiden är det extra viktigt att vara noggrann med mathanteringen för att inte bli sjuk av dåliga livsmedel. Det är nämligen så att bakterier och mögel älskar värme och fukt. Dessa riskerar både att göra oss sjuka och att göra maten dålig.

VIDEO: Så hanterar du mat under rötmånaderna – enligt LivsmedelsverketBrand logo
VIDEO: Så hanterar du mat under rötmånaderna – enligt Livsmedelsverket

Titta, lukta och smaka – lita på dina sinnen

Det finns mycket man kan göra för att hålla maten fräsch, undvika magsjuka och slippa slänga mat. Framför allt handlar det om att det är extra viktigt med god hygien och kyla samt att lita på våra sinnen. Vi bör titta, lukta och smaka på maten så att vi inte slänger den i onödan.

– Råden under rötmånaden är egentligen desamma som under andra tider på året. Våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta, säger Åsa Rosengren, rådgivare på Livsmedelsverket.

Så undviker du magsjuka under rötmånaden

Här kommer några råd för hur du får maten att hålla längre och undviker att bli sjuk:

 • Sätt in kylvaror som färskt kött, fisk och mejerivaror i kylen så fort som möjligt. Hållbarheten förkortas om maten står framme i rumstemperatur. Likaså om den tas ut och in i kylskåpet. Minska tiden utanför kylskåpet oavsett om du precis handlat eller haft varorna i kylen länge.
 • Ta inte fram mer än vad du tror ska gå åt vid måltider. Låt därmed inte heller frukost- eller middagsbordet stå framme om inte allt kommer att gå åt, hur trevligt det än är.
 • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är +4 grader.
 • Tvätta händerna innan du ska laga mat eller äta, efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur. Handsprit och våtservetter fungerar i avsaknad av vatten.
 • Tvätta även händerna efter att ha hanterat rått kött eller kyckling.
 • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noggrant. Torka upp köttsaft med hushållspapper.
 • Genomstek allt kött.
 • Håll varm mat varm och kall mat kall.
 • Sätt in matrester i kylskåpet eller frys in så fort som möjligt efter att de svalnat.
 • Om du har långt till affären, ta gärna med en kylväska om det är riktigt varmt ute eller blir väldigt varmt i bilen.
 • Packa matsäck i kylväska med kylklampar.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: TT

SE OCKSÅ: 5 grönsaker som är mer hälsosamma tillagade än råaBrand logo
SE OCKSÅ: 5 grönsaker som är mer hälsosamma tillagade än råa
Annons