Listan: Så mycket socker innehåller vin

Så mycket socker innehåller vin
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror
Slå på ljud

Socker finns inte bara i godis eller läsk – det går även att hitta i vinhyllan. Socker finns i så gott som alla typer av viner. Däremot skiljer sig vissa sorter från andra när det kommer till hur högt innehållet är. Anledningarna till det kan vara flera, bland annat spelar valet av druvor en viss roll då socker finns i vindruvor och därmed också naturligt i allt vin.

– Det finns druvsorter som tenderar att innehålla, och då även resultera i, en högre sockerhalt, men det är främst en fråga om framställningsmetoden och klimatet, säger Matilda Dannetun, före detta pressekreterare på Systembolaget till Allt om Vin.

Vanligtvis innehåller vin mellan 2 och 15 gram socker per liter. Viner som säljs i EU får inte innehålla tillsatt socker för att det ska bli sötare, däremot tillsätter vissa producenter koncentrerad druvmust, vilket kan göra att sockerhalten blir högre. Och om man tittar på Systembolagets mest säljande viner så syns det tydligt – de tio mest säljande röda boxarna har en genomsnittlig sockerhalt på 8 gram per liter, vilket är mer än fyra gånger mer än ett normalt rödvin.

Vita viner innehåller mest socker

Men det finns några druvor och distrikt som kan vara värda att hålla extra om du försöker undvika socker. Fruktiga, kryddiga och mustiga vintyper innehåller ofta mer socker än andra. Av de röda vinerna är oftast viner gjorda på Zinfandel och Primitivo sötare. De bägge vinsorterna är från samma druva men heter olika beroende på var den odlas.

Olika produktionssätt kan också höja sockerhalten. I Italien gör man exempelvis vin som ger en mer koncentrerad sötma.

– Appassimento-viner är lite sötare för att de görs på torkade druvor, som gör vinet mer koncentrerat och ger det en högre sockerhalt - precis som med russin, berättar Matilda Dannetun, före detta pressekreterare på Systembolaget.

Vita och mousserande viner är ofta lite sötare än rött och rosé med en sockerhalt på omkring 2–13 gram per liter. Av de vita vinerna har oftast Riesling och Gewurztraminer en högre sockerhalt medan viner gjorda på druvorna Chardonnay och Sauvignon Blanc oftast har en lägre sockerhalt.

Hög sockerhalt i vissa roséviner

När det kommer till roséviner är de oftast mycket torra och sockerhalten ligger generellt på runt 4 gram. Vissa fruktiga och smakrika roséviner kan dock ha en högre sockerhalt, ett exempel är Zinfandelrosé från USA.

– I USA har man en tendens att tillverka sötare roséviner, säger Matilda Dannetun.

På Systembolagets hyllkanter finns information om de olika vinerna, där finns även en klocka som visar hur sött vinet smakar och en angivelse av den exakta sockerhalten. Ett bra knep är att spana in märkningen om du vill satsa på att dricka gott – men undvika sockret. Det allra bästa är att leta efter vin som har en sockerhalt under 3 gram per liter.

Listan: Så mycket socker innehåller vinet

Röda viner: Cirka 3-11+ gram socker per liter. (Finns undantag med ännu högre sockerhalter. Vanligast är dock 3-4 gram på Systembolaget).

Vita viner: Cirka 3-13 gram socker per liter.

Rosévin: Cirka 3-16 gram socker per liter. Däremot förekommer exempel där sockerhalten är betydligt högre.

Champagne och torra mousserande viner: Cirka 6-14 gram socker per liter. Extra brut har mindre socker än så.

Dessertvin: Cirka 80-90 gram socker per liter. Söta vita och röda viner har ofta 80-150 gram socker per liter.

Alkoholfritt vin: Cirka 30-50 gram per liter.

Källa: Systembolaget

Källa: Allt om Vin Foto: TT

Läs mer:

Rött eller vitt? Det säger ditt val av vin om din personlighet

Ny studie: Rödvin bra för dina tarmbakterier!

Studie: Några extrakilon och lite vin gör att du lever längre

Utvald läsning