Forskning: Därför ska du äta en handfull nötter per dag

Nötter kan minska risken för flertalet sjukdomar, menar forskning som nyligen publicerades i BMC Medicine. Studien samlade data från 20 olika studier som analyserat nötter och dess hälsoaspekter.

För de personer som åt flest nötter, i jämförelse med de som åt minst, reducerade risken för cancer med 15 procent och risken för diabetes minskade med hela 39 procent.

Läs också: Bästa och sämsta nötterna för hälsan

Dessutom minskade risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 21 procent, för kranskärlssjukdomar med 29 procent och för respiratoriska sjukdomar med 52 procent. Infektionssjukdomar minskade procentuellt sett mest, med 75 procent.

Men du behöver inte häva i dig enorma mängder nötter för att uppnå resultat, menar forskarna. Den minskade risken uppnåddes genom att äta cirka 28 gram nötter per dag och en ökad konsumtion påverkade inte siffrorna nämnvärt.

Läs också: Nöten som är allt annat än nyttig

Dagfinn Aune, forskare vid Imperial College London och huvudförfattare av studien, menar att nötter dessutom har hälsofördelar i och med att de är rika på fibrer, antioxidanter och omättade fetter.

– Det är inte stora mängder som behövs, det rör sig om en liten ändring i dieten som borde vara möjlig för de flesta, säger han till New York Times.

Foto: Thinkstock

 

Bästa nötterna för midjemåttet

Vilken nöt är nyttigast?

Läs också: Bästa nötterna för midjemåttet

 

 

Redaktionens tips