Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Juicefasta - bra eller dåligt för vikten?

15 jul, 2016 
Med juicefasta kan kroppen få en nystart och extra näring. Så här tycker MåBra:s viktcoach Marie Tegnér om metoden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad går metoden ut på?

Människor har fastat i alla tider. Juicefasta är en mild variant, där kroppen får mycket vitaminer och näring. Den går ut på att dricka endast juice i 3–7 dagar. Du får dricka 400–500 ml juice, 5–6 gånger om dagen. Juicen ska vara färskpressad och opastöriserad – så det är bäst om du gör den själv med exempelvis en råsaftcentrifug eller juicepress. En mixer är bra för att krossa mjukare bär och frukter. Ingredienserna får gärna vara ekologiska.

Försök att använda så mycket grönsaker som möjligt, för att minska mängden fruktsocker.

Det går även att köpa färskpressade juicer från olika juicebarer eller i matvarubutiker.

Under perioden kan du också dricka vatten och örtte. När du har bestämt dig för vilken dag som är den sista med juice kan du starta den morgonen med citronvatten och sedan övergå till vanlig mat igen.

Vad ska jag handla hem?

Grönsaker som spenat, gurka, selleri, broccoli

Annons

Valfria frukter

Valfria bär

Örter som mynta och rosmarin

Kryddor som chili, ingefära och cayennepeppar

Pulver från hälsokosten av exempelvis nässla, acai, maca eller vetegräs

Vad är poängen?

Fastan är bra för att bryta dåliga vanor, man ”startar om” kroppen. Många anser att juicefasta avgiftar kroppen och drar ut slaggprodukter.

Vilka är fördelarna?

Framför allt bryter du ett vanemönster. Juicefastan ”tvingar” dig också till att leva på antioxidantrika livsmedel. Du får i dig mängder av vitaminer och mineraler under fastan och kan hitta nya vägar att äta mer grönsaker. Tycker du att du mår bra kan jag inte se någon fara med att testa.

Vilka är nackdelarna?

Jämfört med korttidsfasta, som exempelvis 5:2, är detta en variant som du kör högst två gånger om året – och då inte främst för att gå ner i vikt. Mig veterligen finns inga vetenskapliga bevis på att kroppen renas. Metoder som 5:2 kan du leva med ständigt och de ger dig positiva effekter på längre sikt.

Maries slutsats

Du kan inspireras av juicefastan och bryta dina dåliga matvanor. Sedan kan du använda recepten på grönsaksjuicer om du har svårt att få i dig tillräckliga mängder grönsaker i vanliga fall. Juicefastan i sig ska alltså inte användas som viktminskningsmetod, men du kan köra juicefastan som en start för att komma igång. Du kan också kombinera och dricka juicerna om du halvfastar med 5:2.
Betyg: 3

Källa: Alltomdetox.se, Renée Voltaire, ekoista.se

Av Anja Nilsson

Bild Thinkstock

LÄS MER:

Annons