Sellerijuice – det här behöver du veta om senaste hälsotrenden!

Ett glas sellerijuice omgivet av selleristjälkar
Därför är medelhavskost bra för din hälsa
1:21

Efter reklamen: Därför är medelhavskost bra för din hälsa

(1:21)

Slå på ljud

Blekselleri är kanske mest känt som ett drinktillbehör till tomatjuice. Men för många är det numera också ett superfood med stort S. Det tack vare boken Celery Juice: The Most Powerful Medicine of Our Time Healing Millions Worldwide av den amerikanska författaren Anthony William, som även kallar sig ”medicinskt medium”.

Han menar att sellerijuice kan bota det mesta, bara man dricker en halvliter varje dag på fastande mage. Det kan också bromsa alzheimers och MS och hejda cancer från att spridas, hävdar William. Många hälsobloggare och influencers har hakat på och svär att juicen har förändrat deras liv. Bland fansen finns bland annat Robert De Niro, supermodellen Miranda Kerr – och förstås: Gwyneth Paltrow. Vilket kan förklara att försäljningen av blekselleri ökat med 400 procent på ett år i kändistäta Los Angeles.

Se ocksånya hälsotrenden: kanelvatten – rikt på antioxidanter.

Vad gör sellerin så speciell?

Selleri består mest av vatten men även A, C och K-vitamin och fibrer. Där finns också de två antioxidanterna apigenin and luteolin. Enligt Anthony William är det enbart selleri som har en helande effekt på hälsan. Hur han vet det? Han har fått kunskapen från andevärlden i sitt jobb som medium. Hemligheten med selleri, menar han, är att den den rensar och renar kroppen tack vare ännu inte upptäckta kristalliserade saltkorn. Den effekten får man bara om man juicar sellerin, inte om man äter den hel, menar han.

Nyfiken på chaga? Här är allt du bör veta om trendiga hälsosvampen

Vad säger experterna?

Visst, att äta mer grönt är bra. Sellerijuice kan alltså bidra till att vi kommer upp i de rekommenderade 500 grammen per dag. Men det går lika bra med juice gjort av andra grönsaker – selleri i sig är varken bättre eller sämre än andra grönsaker, enligt nutritionister. Däremot sticker bleksellerin ut som något mer kalorisnål än andra grönsaker. Det finns inte heller några som helst bevis för att selleri – eller någon annan enskild grönsak – kan bota sjukdomar. Möjligen kan sellerin bidra med kostfibrer som kan förebygga vissa cancerformer, men det gör även andra fiberrika grönsaker.

Men vill man åt den cancerförebyggande effekten är det faktiskt bättre att äta grönsakerna som de är, och inte juica dem. Vid juicning försvinner nämligen en stor del av fibrerna. Det finns inte heller några bevis för att selleri skulle rensa kroppen på gifter. De två antioxidanterna i selleri, apigenin and luteolin, har en viss antiinflammatoriskt effekt, visar djurstudier. Om det fungerar även på människor vet man inte än.

Testa “hjärntryfflarna” som gör dig både smartare och gladare

Kan sellerijuice vara farligt?

Nej, det är inte troligt, om man dricker måttliga mängder. Men det kan vara värt att känna till att selleri innehåller ämnet psoralen, som kan göra oss mer solkänsliga. Är man känslig för psoralen kan det till och med räcka med att röra en selleri för att få hudirritation. Man kan också vara allergisk mot selleri.

Källor: Medical News Today, Washington Post mfl Foto: TT

Läs mer:

Ogillar du grönsaker? Nu finns en vetenskaplig förklaring.

Nu ska du äta blast – här är näst års stora mattrend!

Utvald läsning