Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Hemligheten som ger bättre matvanor

12 feb, 2019 
Att äta hälsosamt behöver inte vara svårt.
Vill du äta nyttigare och mer hälsosamt? Det behöver inte vara svårt – här är knepet som kan hjälpa dig!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ibland kan man behöva lite hjälp på vägen när det kommer till att ändra sina matvanor. Och ibland kan det vara enklare än man tror. Så glöm dieter, förbud eller andra strategier som är svåra att hålla i längden. Hemligheten kan i stället ligga i att börja bli mer aktiv.

Den som börjar träna kan nämligen få bättre matvanor på köpet, visar en ny studie. I den deltog 2680 personer som var helt inaktiva, vilket innebar att de var fysiskt aktiva mindre än 30 minuter i veckan.

Började äta mer hälsosamt

I studien fick de i uppgift att träna 30 minuter, 3 gånger i veckan under 15 veckor. De fick välja mellan ett antal motionsformer, exempelvis cykling på motionscykel eller promenader på gåband. Ingen av personerna gick på någon form av diet från början – och de fick heller inte göra någon större förändring av sin kost under studiens gång.

De nya träningsvanorna visade sig ha en intressant effekt på deltagarnas matvanor. Efter de 15 veckorna uppgav de nämligen att de helt automatiskt hade börjat äta mer hälsosam mat, såsom frukt, grönsaker och magert kött. Likaså hade deras sug efter skräpmat och godsaker minskat.

Bild: Shutterstock/TT

Läs mer:
Så minskar du tröttheten – med träning
Shoppingtips: Allt du behöver för ett hemmagym
Test: Får du tillräckligt med vardagsmotion?

Annons