Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Här är maten som påskyndar åldrandet

24 aug, 2012 
Rynkor och slapp hud är knappast några aptitretande begrepp. Men ser du inte upp kan det vara precis det som maten leder till på sikt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att vår kost har en stark koppling till vikt och hälsa vet vi redan, men visste du att även huden påverkas av maten du äter? Det finns rena anti age-kurer i skafferiet – och riktiga skurkar om du inte ser upp!

Inte söt av socker

Kakor, godis och andra sötsaker som innehåller socker påverkar inte bara tandhälsa och midjemått. Sockret har en förmåga att skapa skadliga AGE-molekyler, som i sin tur motverkar bildandet av kollagen och elastin – de proteinfibrer som gör huden fast och elastisk. Resultatet blir en matt, skör och rynkig hud och en ökad risk för celluliter.

… välj proteiner istället!

Lax, kött, sojabönor, mejeriprodukter och kyckling är exempel på proteinrika livsmedel. Protein har en förmåga att boosta kollagenproduktionen och säkrar en smidig och fast hy.

Mer om socker:
Nya rön: Därför blir du rynkig av socker
Bli av med celluliterna – med rätt kost!

 

Sur i kropp och sinne?

Om du rubbar pH-balansen genom att äta för mycket sur mat kan både hälsa och utseendet påverkas negativt. En sur kropp förlorar snabbt viktiga mineraler som kalcium, magnesium och kalium. Dessa ämnen är a och o för vita tänder, bentäthet och ett friskt hår.

Annons

… motverka med basisk mat!

Basa för balans med mandel, kål, citron, äpplen och persilja. De är några exempel på basisk, eller alkalisk, mat som hjälper kroppen att återställa pH-balansen.

Mer om basisk mat:
Basisk mat mot celluliter

Ta det lugnt med kaffe

Kaffe har förvisso en uppiggande effekt, men för mycket av den koffeinrika drycken kan göra huden trött. Koffein verkar urindrivande och är därmed uttorkande. En torr hud tappar snabbare sin lyster och får lättare att utveckla fina linjer, förstadiet till rynkor.

… drick te istället!

Alla tetyper innehåller antioxidanter som motverkar de processer som påskyndar hudens åldrande. Högst innehåll av dessa hudvårdande mirakel hittar du i grönt te, där finns antioxidanter som har en bakteriedödande effekt och som påskyndar läkningen av skador orsakade av såväl sol som stress.

Mer om grönt te:
Drycken som motverkar viktökning

 

Källor: KK.no, Nyfiken Vital

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons