Hälsohemligheterna i citrusfruktens skal

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att mycket av näringen sitter i den yttersta delen av frukten kände du säkert redan till. Men visste du att även ”oätliga” skal,  till exempel från citrusfrukter, rymmer mängder av nyttigheter?

Antioxidativa flavonoider finns det gott om  i gula frukter och grönsaker. De flesta citrusfrukter är därmed en enkel källa till både C-vitamin, mätt mage – och flavonoidernas alla hälsoegenskaper. Men för att få ut maximalt av fruktens nyttigheter bör du ta till vara på skalet.

Flera flavonoider gömmer sig i de yttersta delarna av frukten. Dessa tre hjälper kroppen att ta upp C-vitaminet i frukten och dämpar samtidigt inflammationer i kroppen. De förbättrar också blodflödet och underlättar därmed kroppens syresättning och normaliserar blodtrycket.

Rutin och quercitin har båda effektiva anti-inflammatorisk egenskaper. De sägs kunna förebygga och behandla åderbråck på grund av sig kapillärförbättrande effekt.

Hesperidin har också en dokumenterad cirkulationsförbättrande effekt och används redan för behandling mot både åderbråck och hemorrojder.

Köp ekologiska frukter och riv skalet över en färskpressad frukostjuice, i lunchsalladen eller över ostskorpan till ditt kvällste.

Källa: NaturalNews, Wikipedia

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Mer innehåll från MåBra
Dela på: