Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Därför ska du "natta" dina grönsaker

26 jun, 2013 
Färgstarka fakta: Därför ska du frossa i lila mat
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hur länge grönsaker får växa och mogna på plats och tillgången till solljus påverkar deras näringsinnehåll. Med det gör också sättet du förvarar dem på, visar en omfattande studie.

Grönsaker och frukt föredrar att behålla sin dygnsrytm, även efter de har skördats. En fortsatt balans mellan ljus och mörker är avgörande för att grönsakerna ska ställa om sitt näringsinnehåll till optimalt läge, visar amerikansk forskning som publicerats i tidningen Current Biology.

Forskarna har bland annat analyserat skillnaden mellan att förvara kål helt i ljus, i komplett mörker eller växlande ljusförhållanden.

När de uppmätte halterna av glukosinolater i kål, ett aromämne med cancerhämmande effekt, var skillnaderna stora. Störst halter, mer än tre gånger så mycket, glukosinolater fanns under vissa tidsperioder i kålen som förvarades i rumstemperatur i omväxlande ljus och mörker.

När kålen förvarades i kylskåp uppstod inte lika stora skillnader mellan de olika ljusförhållandena.

Annons

Även sallad, spenat, zucchini, sötpotatis, morötter och blåbär fick bättre näringsinnehåll när de fick behålla sin dygnsrytm och förvaras i rumstemperatur.

– Det kanske vore idé att skörda och frysa, eller på annat sätt konservera, grönsakerna på vissa tider på dygnet när näringsvärdet och värdefulla växtkemikalier är på topp, säger Janet Braam.

 

Lila mat är inte bara dekorativt på tallriken, färgen talar dessutom om att det finns mängder av nyttigheter att sätta tänderna i. MåBra tar en närmare titt på kulörens hälsohemligheter…

Läs mer >>

 

Källa: SVT

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons