Se Min hälsaSömnStressKlimakterietTarmfloraHuvudvärkErgonomiFråga experternaOm MåBra

Alltid trött? De 7 vanligaste orsakerna!

23 apr, 2014
Gäsp! Vägrar kroppen vakna trots att klockan är långt efter lunch? Här är sju vanliga orsaker till oförklarlig trötthet - och vad du kan göra för att piggna till!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Håller tröttheten i sig, trots att väckarklockan signalerat ny dag för länge sedan? Finns det en tydlig orsak bakom gäspandet krävs inget annat än vila för att komma i kapp. Men för många svenskar är en oförklarlig trötthet en ständig följeslagare, där en lösning kan ge förbättrad livskvalitet och ork.

Vägrar tröttheten att släppa greppet kan en enklare livsförändring göra stor skillnad. Notera om och hur trötthetskänslan förändras under två tre veckor där du

– Sover mer

– Stressar mindre

– Äter mindre snabba kolhydrater

– Dricker mer vatten

– Utesluter alkohol och koffein

Kvarstår problemet? Då kan det vara någon av följande orsaker som gör dig trött:

Sömnapné

Varannan kvinna drabbas någon gång av andningsuppehåll på natten. Övervikt ökar risken att drabbas, i en svensk studie hade 19 procent av de överviktiga deltagarna sömnapné, jämfört med 0,1 procent av de normalviktiga. Att gå ner i vikt, sluta röka och undvika alkohol minskar risken att drabbas.

Annons

Läs mer:

Jag slutade andas 100 gånger varje natt

Snarkar du dig sjuk? Här är riskfaktorerna!

Järnbrist

Koncentrationssvårigheter, ojämnt humör, dåligt minne, blek hy och en ständig trötthet. Det är några vanliga symtom på järnbrist, ett tillstånd som drabbar var tredje svensk kvinna i fertil ålder – och varannan tonårsflicka. Ett enkelt blodprov ger dig svaret!

Läs mer:

Beror din trötthet och irritation på järnbrist?

”Hjälp, varför är jag så trött hela tiden?”

Depression

SAD, seasonal affective disorder, har ett misstänkt samband med att produktionen av melatonin och serotonin rubbas under det mörka halvåret. Att vistas utomhus, eller få ljusterapi under vinterhalvåret, hjälper.

Läs mer:

Slipp vinterdeppet med ljusterapi – i öronen!

Häng inte läpp – bästa boten mot vårdepp!

 

Vitaminbrist

Äter du lite kött, har riklig mens eller har magproblem? Då ökar också risken att drabbas av B12-brist. Tänk på kosten och ät mycket animaliska proteinkällor och magra mejeriprodukter, ett blodprov på vårdcentralen visar om du har brist på B12.

Annons

Även brist på solskensvitaminet D-vitamin kan orsaka trötthet, särskilt under solfattiga månader.

Läs mer:

Forskare: Nu bör alla svenskar ta detta tillskott

Bränn fett fort! Allt om nya vitamin D-dieten

 

Kroniskt trötthetssyndrom, ME

Vissa experter menar att ME är en fysisk sjukdom, andra att tröttheten har psykologiska orsaker. Senaste rönen visar att sjukdomen kan ha med en störning i immunförsvaret att göra och att ett virus kan vara inblandat. Lider du av långdragen sjuklig trötthet, försämrat närminne, halsont, ömmande lymfkörtlar, värk i leder, muskelsmärtor, huvudvärk eller allmän sjukdomskänsla efter ansträngning bör du söka hjälp.

Läs mer:

Ny upptäckt bakom kroniskt trötthetssyndrom

Nya rön: Sjukdomar orsakade av sömnslarv

Diabetes

Är du ofta törstig, kissar mycket och går upp eller ner i vikt? Då kan diabetes vara orsaken till tröttheten.

Läs mer:

Trött av diabetes?

Maten du bör undvika innan läggdags

Annons

 

Sköldkörtelrubbning

Stress och hormonella förändringar kan rubba sköldkörtelns produktion. Är du trött och nedstämd, frusen, hjärtklappning eller huvudvärk kan det vara köldkörteln som är orsaken. Hypotyreos, när köldkörteln underproducerar, är vanligare bland kvinnor än män. Uppskattningsvis lever 300 000 svenskar med hypotyreos, men inte alla vet om det. En inflammerad köldkörtel kan orsaka liknande symtom, men då är det ett virus som är orsaken till problemen.

Läs mer:

Gäsp! Beror din trötthet på sköldkörteln?

Svårt att sova? Knep som ger bättre sömn!

 

Annons