Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Därför blir du rynkig av socker

15 maj, 2015 
Du blir snabbare rynkig om du äter mycket socker och mat med mycket snabba kolhydrater.
Det är inte bara solens strålar du bör ducka för av omtanke mot huden. Även sockret kan påskynda åldrandet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sol, stress och slarv med kosten sätter inte bara sina spår kring midjan – din huds ålder kan snabbt överstiga antalet ljus på din födelsedagstårta om du inte ser upp. Särskilt om du äter mycket socker.

Det är helt naturligt att hudcellernas aktivitet avtar med stigande ålder. Hos den unga huden är cellförnyelsen effektiv, men redan vid 25-årsåldern avtar kroppens produktion av kollagen, det protein som gör huden fast och spänstig.

När kosten innehåller för mycket socker binds det i hudens stödvävnad. Sockret orsakar beläggningar på cellerna, vilket försvagar deras funktion. Resultatet blir en rynkig, slappare hud och ökad risk för celluliter. Eftersom huden förlorar sin spänst och elasticitet får skinnet dessutom lättare att gå sönder vid snabb viktuppgång, med hudbristningar som följd.

En proteinrik kost boostar kollagenproduktionen, medan en kolhydratrik diet minskar den. Ät gärna protein dagligen i form av lax, sojabönor och kyckling – och dra ner på snabba kolhydrater som ger motsatt effekt.

Läs mer om skafferiet som ger dig yngre hy
Lysterlistan: Maten som ger vackrare hud

Har du koll på antalet sockerbitar i morgonjuicen, yoghurten och godispåsen? Klicka nedan för att se det dolda sockret i våra vanligaste livsmedel!

Så mycket socker innehåller maten

Källor: Women’s Health, Ole Hendriksen

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons