Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Lista: Så mycket socker innehåller maten

23 apr, 2012 
För mycket socker kan leda till både övervikt och hälsoproblem. Här listar vi hur många sockerbitar som gömmer sig i några vanliga livsmedel!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Svenska rekommendationer säger att vi ska äta max 10 energiprocent socker per dag. Det innebär att kvinnor inte ska äta mer än cirka 50 gram socker per dag och en man 65 gram. Omräknat i sockerbitar blir det max 15 respektive 20 sockerbitar per dag.

Visst känner du dig sund när du avstår från kaffet och wienerbrödet på eftermiddagen, och i stället tar en drickyoghurt eller en smoothie?

Du lurar dig själv, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

– Juicer, yoghurtar och smoothier av olika slag är ofta fruktansvärt söta. Riktiga sockerfällor. Och man ska inte låta sig luras av att det står ”light” på produkten, de innehåller trots det ofta mycket socker. Producenterna tar bort fett men för att produkterna ändå ska smaka bra smyger de in socker eller sötningsmedel.

Läs mer om sockrets hälsofaror här!

En kanelbulle innehåller en sockermängd motsvarande 3 sockerbitar och en chokladbiskvi innehåller dubbelt så mycket. Mumsar du i dig en liten tablettask har du också ätit 4 sockerbitar, medan 1 deciliter fruktmüsli motsvarar en sockerbit.

Är du nyfiken på sockermängden i fler livsmedel? Klicka på bildspelet nedan!

 

[nggallery id=16]

AV: Susanna Hauffman och Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons