Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Bränn fett snabbt och enkelt – expertens bästa tips!

14 apr, 2015 
kvinna med sallad
Du kan bli av med överviktskilon utan att banta eller dricka pulvershakes. Näringsfysiologen Fredrik Paulún förklarar hur du ska äta och vilka fällor du ska undvika.
Annons

Fredrik Paulún har skrivit flera böcker om träning, kost och viktminskning, där en av de senaste heter 50 vägar till fettförbränning. Med hans råd får du koll på din fettförbränning med enkla medel.

– Du bränner faktiskt allt fett du har i kroppen på 3–4 månader. Är du mycket överviktig tar det längre tid, men det intressanta är att fettet faktiskt omsätts och det gäller att inte ersätta allt det brända fettet med nytt fett. Det handlar helt enkelt om att äta och träna smart, säger Fredrik Paulún.

Han menar att de som säger att de har ”gjort allt” vanligtvis gjort någon av dessa tre misstag: De har svultit sig (fasta eller bantning), tagit bort näringsämnen (till exempel fett eller kolhydrater) eller tränat för mycket.

Det gör att kroppen slår tillbaka med ett oemotståndligt sug efter kalorier och de näringsämnen som utesluts. Resultatet är den klassiska jojobantningen och den är både hälsofarlig och ett nederlag.

Annons

Läs mer: Metoden som lär dig ta kontrollen över sötsuget

– Sedan måste man ha klart för sig att det kan vara små saker som ger viktökning på sikt. Tänk till exempel att du äter en glasspinne varje dag på vägen hem från jobbet. Det kanske bara är 200 kcal per dag men om du äter 200 glasspinnar på ett år blir det totalt 40 000 kcal vilket motsvarar energiinnehållet i nästan sex kilo kroppsfett. Det kan alltså vara faktorer som är så små att man knappast tänker på dem som stjälper allt, säger Fredrik Paulún.

Innan du börjar följa Fredrik Paulúns råd kan det vara bra att förstå vad som menas med fettförbränning.

Kroppen bränner tre huvudsakliga bränslen. Fett är det vi har störst reserver av och det bränns i vårt vardagsliv. Fettförbränningen ökar linjärt ju hårdare vi tränar upp till normalt joggingtempo. Efter det ökar inte fettförbränningen mer utan snarare kolhydratförbränningen.

Kolhydrater är bränsle nummer två och förbrukas också vid låg intensitet men ju hårdare du tränar, desto mer kolhydrater förbrukas. När du tränar styrketräning är det i stort sett bara kolhydrater som används.

Annons

Läs mer: 8 enkla vanor för en lättare kropp

När kolhydrater bryts ner bildas mjölksyra vilket ger trötthet och därför kan du till exempel inte prestera ditt allra snabbaste mer än kanske 10–15 sekunder eller göra mer än 8–15 repetitioner med en vikt. Sedan blir halten av mjölksyra alldeles för hög.

Det tredje bränslet är protein men det används inte i några större mängder om du inte svälter eller äter väldigt mycket av det.

– Ett misstag folk gör är att de äter för lite. Håller man igen ökar aptiten okontrollerat och man äter för mycket och av fel saker. Dessutom sjunker energiförbrukningen, vilket gör att man snabbt går upp i vikt när man inte orkar hålla det låga kaloriintaget, säger Fredrik Paulún.

7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

Kurrar magen trots att du nyss ätit? Det kan bero på någon av dessa bovar – som försöker lura dig att äta mer än du behöver.

Läs mer: 7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

Är du ofta sötsugen? I så fall är du inte ensam. Behovet av något sött dyker ofta upp som ett brev på posten mellan måltiderna och efter maten. Särskilt irriterande är det förstås när du bestämt dig för att ha en godisfri vecka, men känner att suktandet efter sött tar över. Så här kan du själv ta kontrollen över godissuget.

Läs mer: Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

AV: Erik Olkiewicz

BILD: Thinkstock

Annons