Så mycket C-vitamin finns i apelsin – jämfört med andra citrusfrukter

08 dec, 2020 
AvHanna Carlsson
Så mycket mer c-vitamin innehåller apelsin jämfört med andra citrusfrukter.
Apelsin är en riktig vinnare när det kommer till C-vitamin. Men visste du att den färgstarka frukten innehåller fler viktiga näringsämnen jämfört med andra vanliga citrusfrukter?
Annons

Satsumas, mandarin, clementin och apelsin. Många av våra populära citrusfrukter smakar snarlikt och det kan ibland vara svårt att ens skilja dem åt. Men kollar man på frukternas näringsinnehåll så sticker apelsinen ut som den solklarare segraren bland citrusfrukterna.

Så mycket C-vitamin innehåller apelsin

Apelsin innehåller 52 milligram vitamin C per 100 gram, något som gör att en enda apelsin täcker hela ditt dagsbehov av C-vitamin. Förutom den höga mängden C-vitamin kan apelsinen också vara en bra källa till B-vitaminerna tiamin och folat. Men fördelarna med att konsumera den färgstarka frukten slutar inte där. Apelsin innehåller en mängd olika mineraler i små mängder, bland annat kalcium, järn och magnesium. Mineraler ingår i olika system och funktioner i kroppen och hjälper på så sätt kroppen att fungera optimalt.

Så skiljer sig näringsinnehållet bland citrusfrukter

Nedan följer en lista av hur de olika citrusfrukterna skiljer sig i näringsinnehåll. Listan är beräknat på 150 gram frukt. Vilket motsvarar en hel apelsin, en tredjedels grapefrukt och två mindre småcitrus.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Innehållsförteckning citrusfrukter

Energi:

Apelsin: 75 kcal

Grapefrukt: 65 kcal

Småcitrus (Satsumas, clementin,mandarin): 81 kcal

C-vitamin:

Apelsin: 78 mg (104*)

Grapefrukt: 52,5 mg (70*)

Småcitrus (Satsumas, clementin,mandarin): 63 mg (84*)

Folat:

Apelsin: 49,5 µg (12*)

Grapefrukt: 34,5 µg(9*)

Småcitrus (Satsumas, clementin,mandarin): 28,5 µg (7*)

Fibrer:

Apelsin: 1,8 g (6*)

Grapefrukt: 1,35 g (5*)

Småcitrus (Satsumas, clementin,mandarin): 2,25 g (8*)

* Procent av rekommenderat dagligt intag (RDI) för en kvinna

Källa: Livsmedelsverket

Därför är det viktigt att få i sig C-vitamin

C-vitaminer är livsviktiga för oss. Det fungerar som en antioxidant, som skyddar våra celler och vår arvsmassa från att skadas och bilda tumörceller. Utan C-vitamin kan kroppen heller inte bilda kollagen, som är det ämne som gör huden smidig och ung.

Immunförsvaret behöver också C-vitamin för att fungera som det ska. Det kan hjälpa till att förkorta en förkylning och lindra symptomen, samtidigt som det kan hjälpa till att minska utmattning och trötthet. C-vitamin är helt enkelt ett väldigt mångsidigt vitamin som gör mycket för dig och din kropp.

Men tänk på att det inte är en vitamin som kan lagras i våra kroppar, därför måste du äta C-vitamin med jämna mellanrum.

Annons

Källa: Livsmedelsverket Foto: TT

Läs mer:

9 oväntade livsmedel som är fulla av C-vitamin!

Har du vitaminbrist? Få svaret i vår stora guide!

Vitaminet som ger samma effekt som träning

Annons