Artikeln innehåller reklamlänkar

Forskning: Därför är C-vitamin så bra för din hud!

C-vitamin är bra för huden!

Så får du finare hud – 5 tips
Slå på ljud

Visste du att din hud faktiskt består av en hel del C-vitamin? Att det är viktigt för en frisk hud har varit känt sedan man upptäckte att skörbjugg, som beror på C-vitaminbrist, får sår att läka sämre och tandköttet att blöda. Det är också en viktig nyckelspelare när det gäller kollagen, det ämne som ger huden en ungdomlig spänst.

C-vitamin är också en antioxidant, som skyddar våra celler från att ”rosta” sönder samtidigt som det skyddar huden mot UV-strålning. Nyare forskning har visat att halten av vitaminet är lägre i solskadad och åldrad hud.

Problemet är att vi inte kan bilda vitaminet själva. Alltså måst vi få i oss det utifrån. Att äta C-vitaminrik mat är det bästa sättet att få i sig vitaminet. Röd och gul paprika, grönkål, torkade nypon och havtorn är bra källor. Men det går också, åtminstone delvis, att tillföra C-vitamin utifrån, via hudvård. Det är alltså ingen slump att C-vitamin blivit ”det nya svarta” inom hudvården.

Så hittar du en produkt som har effekt

Framförallt ger det huden ny glöd och lyster. Men för att få effekt gäller det att välja rätt produkt. Här är några saker att tänka på:

  • C-vitamin är känsligt och förstörs lätt om det kommer i kontakt med syre. Därför behöver det vara stabiliserat C-vitamin i produkten. Fråga innan du köper!
  • Vissa produkter innehåller alldeles för lite av vitaminet för att det ska kunna ha en effekt på huden, andra innehåller så mycket att det kan bli irriterande. 8 till 20 procent C-vitamin anses vara en bra nivå. Har man känslig hud kan det räcka med lägre halt, men ligger halten under 5 procent är det tveksamt om det har någon större effekt.
  • I ingredienslistan heter C-vitamin L-ascorbic acid, (LAA), som anses vara den renaste och effektivaste formen. Det kan även heta MAP, magnesium ascorbyl phosphate. Den anses mer stabil än LAA men inte lika effektiv. Andra nämn är ester-C och ascorbyl palmitate.
  • Hudvård med C-vitamin finns i flera former, bland annat som serum, i crème, kapslar eller som pulver du blandar i din vanliga crème. Det tillsätts också i ansiktsvatten och peeling.
  • E-vitamin förstärker effekten av C-vitamin. Välj därför helst en produkt som innehåller båda vitaminerna.

Här är 8 sköna C-vitaminbomber för huden

Serum med C-vitamin från Skin Treat

Skin Treat Brightening Vitamin C Face Elixir är ett prisvärt serum som ger huden en nystart. Köp här.  (länk till butik)

 

Pixi Vitamin-C Juicy Cleanser är ett ansiktsvatten med C-vitamin

Vitamin-C Juicy Cleanser från Pixi är ett miscellärt vatten som rengör och fräschar upp ansiktet. Applicera med bomullspad. Köp här.  (länk till butik)

 

Kuren vitamin C Booster från Eucerin

Eucerins Vitamin C Booster är en kur som hjälper huden att dämpa linjer och glåmighet. Köp här. (länk till butik)

 

ögonmask som ljusar upp. Från Hollywood Glow Obsession star light under eye mask

Hollywood Skin Glow Obsession Under Eye Mask är en ögonmask med massor av kollagen och C-vitamin. Ljusar upp mörka ringar och minskar linjer. Köp här.

 

Ansiktsvatten som peelar naturligt. Lumene Valo Nordic-C Beauty Lotion

Lumene Valo Nordic-C Beauty Lotion är ett lystergivande, naturligt peelande och rengörande ansiktsvatten. Köp här. (länk till butik)

 

Ole Henricsen Express the Truth är en dag- och nattcrème mot linjer och rynkor

Ole Henricsen Express the Truth är en fuktande dag- och nattcrème för ansiktet. Motverkar linjer. Med rött te och C-vitamin. Köp här (länk till butik).

 

Dr Ceuracle Pure VC Mellight Ampoule är en C-vitaminkur för hemmbruk

Dr Ceuracle Pure VC Mellight Ampoule/Ion-jector set är en riktig lyxkur för trött, glåmig hud. I kitet finns ampuller med rent C-vitamin och en liten penna som med hjälp av negativt och positivt laddade joner hjälper till att föra ner C-vitaminet djupt in i huden. Köp här.

 

Vitamin C Sweet Orange Body från Kicks

Vitamin C Sweet Orange Body Lotion från Kicks kickar igång huden på morgonen. Köp här. (länk till butik)

Foto: TT

Läs mer:

9 oväntade livsmedel som är fulla av C-vitamin

Ät dig slät – 7 livsmedel som ger dig sund hud

Så blir du av med pigmentfläckarna – 3 syror som hjälper

Utvald läsning