Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Alla pratar om svartkumminolja – därför är det så nyttigt

26 apr, 2021 
Svartkumminfrön på spade och svarkumminolja på glasflaska.
Svartkumminolja, eller black seed oil, har blivit en hälsosnackis. Många använder det på ansikte och hår som en skönhetsprodukt – medan andra går så långt som att säga att det skyddar mot cancer. Det här är vad forskningen säger om dess verkliga effekter – och om eventuella biverkningar och risker.
Annons
3 hudvårdstips för dig med mogen hyBrand logo
3 hudvårdstips för dig med mogen hy

Vad är svartkumminolja?

Svartkummin, Nigella Sativa, växer vilt mellan Östeuropa och västra Asien. Dess små, svarta frön har använts inom medicin i tusentals år – bland annat säg man ha hittat rester av dessa frön i kung Tuts grav i Egypten. Men fröna är också en populär krydda i länderna där plantan växer.

Fröna har bland annat använts för sina antioxidantiska egenskaper, och kanske är det därför den blivit så populär inom hudvården, för att behandla diverse hudåkommor. De innehåller tymokinon – en antioxidant och antiinflammatoriskt ämne som bland annat sagts kunna få tumörer att krympa.

Vad är svartkumminolja bra för?

Som vi redan har antytt har oljan tillskrivits en hel rad med hälsosamma effekter, mot bland annat:

Annons

Detta beror antagligen på att oljan är full av antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper – men forskningen kring svartkumminolja är än så länge bristfällig och sällan har studier gjort på människor.

Svartkumminolja mot övervikt

Det finns dock forskning som visar att svartkummin kan vara effektivt vid viktnedgång. En metaanalys från 2018 visade att de som fått kosttillskott ed svartkumminolja gick ner mer i vikt, fick lägre BMI och minskade mer i midjemått, jämfört med den grupp som fått placebo-läkemedel.

Även en systematisk undersökning som publicerats i Journal of Diabetes & Metabolic Disorders 2013 antydde att svartkumminolja kunde vara ett effektivt hjälpmedel när man behandlar fetma.

Svartkumminolja på glasflaska med blomman och fröna bredvid.
Svartkumminolja har använts mot diverse åkommor i tusentals år.

Svartkumminolja för hud, ansikte och hår

Det verkar även som att oljan kan ha positiva effekter på vissa hudåkommor. En studie från 2013 visade till exempel på lindrande effekt mot handeksem, en annan visade att oljan kunde minska hudinflammation vid svår akne, och en tredje att möss med psoriasis blev hjälpa av oljan.

Annons

Många vittnar även om oljan förmåga att återfukta håret och göra huden mjuk och mindre torr – men det saknas vetenskapliga bevis för dessa påståenden.

Men kan det bota cancer?

Det finns studier som pekar på att tymokinon, antioxidanten som svartkumminolja innehåller har vissa egenskaper som kan döda cancerceller. Däremot har i stort sett alla dessa studier gjorts på cellvävnader i lab – inte på riktiga människor och därför kan man inte översätta resultaten direkt.

Svartkummin mot diabetes

Även här saknas bevis på människor, då studierna enbart gjorts på djur i laboratorier. Men en studie visade att svartkummin kan ha "antidiabetiska egenskaper" och samtidigt förbättra blodsockernivåerna.

Hur säljs svartkumminolja?

Svartkumminolja, eller black seed oil som det heter på engelska, kan du köpa i hälsokostbutiker eller skönhetsförsäljare. Hos Life kan du köpa ekologisk, kallpressad svartkumminolja i flytande form här.

Annons

Du kan även köpa oljan på kapslar, som tas 2-3 dagligen. Sen kan du förstås köpa hela svartkumminfrön och använda som krydda på sallader, i grytor eller när du bakar bröd.

Finns det några biverkningar och risker?

Den största risken är om du byter ut din vanliga medicin mot naturläkemedel och kosttillskott. Personer som äter medicin för någon åkomma eller sjukdom ska alltid rådgöra med läkare innan de slutar. Prata och med din läkare innan du börjar ta svartkumminolja som tillskott om du äter en medicin, eftersom de kan ha oväntade effekter på varandra. Se också alltid till att följa rekommenderad dosering.

Är du gravid eller ammar ska du också vara försiktig med att börja med något tillskott. Prata med en läkare eller barnmorska först.

Det finns också människor som uppvisat allergiska reaktioner efter att ha haft oljan på huden – testa på en liten fläck hud innan du smörjer in hela ansiktet!

Vissa har också upplevt problem av intag av svartkumminolja, som matsmältningsproblem, förstoppning eller till och med kräkningar.

Källa: Medical News Today, Healthline, Svensk hälsokost m.fl Foto: TT

Annons