Risvatten – därför är det så bra för ditt hår

kvinna med långt hår kamma sig
5 saker du inte visste om grått hår
Slå på ljud

I många länder, framförallt i Asien, sägs risvatten vara hemligheten bakom ett långt och blankt hår. Där har den enkla kuren, som kallas YuSuRu, används sedan länge. Men det är först nu den slagit igenom på bred front även här hemma. Så här fungerar kuren – och så gör du den själv hemma!

Se ocksåHårvårdsexpertens bästa tips för att få håret växa snabbare.

Vad är risvatten?

Precis som namnet avslöjar är det ett vatten som ris har fått ligga och dra i. Det behöver alltså inte vara ett avkok, i många recept låter man helt enkelt avsköljt ris ligga och dra i vatten under en viss tid. Riset silas sedan bort och kvar blir då en vätska som är ovanligt rik på stärkelse. Det finns också varianter där man använder vattnet som blir kvar efter att man har kokat ris.

I vissa recept tillsätter man också andra ingredienser, till exempel grapefrukt, för att få en fermenterad variant av risvatten med ett lägre pH-värde.

Risvattnet används sedan som en inpackning eller som ett avslutande sköljmedel för håret.

Fungerar risvatten i håret?

Risvatten ska sätta fart på hårväxten och göra håret starkare och blankare. Och det har åtminstone gjorts en studie för att vetenskapligt titta på effekten av risvatten på håret. Man såg då att håret blev mer elastiskt. Man har också sett att inositol, ett ämne som finns i risvattnet, kan gå in i hårstrået och göra det starkare. Inositol ska också skydda håret mot skador. Även om bevisen är få, skadar det inte att testa. Risvatten är i de allra flesta fall inte irriterande för hår och hud.

Så gör du risvatten för håret

Det kanske enklaste receptet på risvatten är att helt enkelt blötlägga vitt ris, som är mer stärkelserikt än brunt och svart ris, över natten. Du behöver lika delar ris och vatten, börja till exempel med två deciliter, som är lagom för en behandling.

1. Skölj av riset för att få bort föroreningar.

2. Häll riset i en skål. Fyll på med lika del vatten och rör om. Vattnet ska se lite grumligt ut.

3. Låt riset stå och dra i 30 minuter.

4. Sila bort riset och spara vattnet i en burk (riset kokar du till middag).

5. Nu kan du antingen använda vattnet direkt som en hårskölj – eller låta det fermenteras. Fermenterat risvatten sägs innehålla mer näringsämnen.

6. Vill du ha ett fermenterat risvatten, låt risblandningen vara kvar i burken, som du täcker över med ett lock. Låt burken stå i rumstemperatur i cirka 12 timmar.

7. Sila bort riset – klart!

OBS! Det finns många fler recept att testa. Du hittar dem på bland annat Tik Tok eller om du googlar risvatten/rice water.

Så använder du risvatten

Det går att använda risvatten både som ett balsam eller som en kur. Här är ett exempel på vad du kan göra:

  1. Tvätta håret som vanligt.
  2. Massera in risvattnet i hår och hårbotten.
  3. Låt verka i cirka 20 minuter.
  4. Skölj.

Fler sätt att använda risvatten på hittar du bland annat på sociala medier.

Källor: Healthline.com, Medicalnewstoday.com mfl.

Foto: TT

Utvald läsning