Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Får man längre hår av ricinolja? Så här säger experterna

08 feb, 2021 
Kvinna har ricinolja i håret.
Ricinolja har blivit en populär huskur mot diverse hårproblem – från håravfall till kluvna hårtoppar. Men gör oljan verkligen de underverk för håret som det sägs? Experterna är inte övertygade.
Annons
5 tips för tjockt och glansigt hårBrand logo
5 tips för tjockt och glansigt hår

Vad är ricinolja?

Ricinolja framställs genom att man utvinner oljan från skalade ricinfrön. Råa ricinfrön är mycket giftiga och ska inte ätas – förgiftning kan ge symtom som magsmärtor, diarré och kräkningar. Oljan är däremot säker att förtära.

Ricinolja används över hela världen som skönhetspreparat, smörjmedel eller som laxermedel. I väst har oljan blivit mycket populär som hårkur då den sägs göra håret stark och glansigt.

Ricinolja för längre hår och mot hudcancer

Men det verkar som att ricinolja har fått lite oförtjänt gott rykte. Från vissa håll kan man läsa att ricinolja kan öka hårväxten till mellan tre och fem gånger mer än normalt – och vissa påstår att ricinolja både lindrar artritsmärta och kan bota hudcancer.

Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att ricinolja skulle vara den mirakelkur som många påstår, utan de flesta "mirakel" här tycks vara av anekdotisk sort.

Ricinolja inte farligt för håret

Många tycks även använda ricinolja mot håravfall, kluvna hårtoppar och slitage, men inte heller här finns några bevis för oljans påverkan på håret.

Annons

– Ricinolja får inte håret att växa. Det finns inga bevis och ingen vetenskaplig teori som tyder på att det skulle fungera, så ja, det är en total myt, säger Perry Romanowski, kosmetisk kemist och författare, till amerikanska Allure.

Han menar samtidigt att ricinolja heller inte skadar håret, utan kan ha en balsamliknande effekt och göra håret mjukare och lättare att reda ut.

Allergisk mot ricinolja?

Det man vet om ricinoljan är att den har vissa antimicobiella egenskaper som kan hjälpa mot inflammationer och tillväxt av svamp och bakterier i hårbottnen.

Samtidigt finns det vissa som är allergiska eller överkänsliga mot ricinoljan, och istället kan få inflammationer och irritationer av den, och då kan den göra mer skada än nytta.

Upplever du svåra problem med håravfall eller att håret går av ska du vända dig till din läkare innan du testar någon trendig huskur.

Här är nio saker som kan hjälpa mot håravfall!

Källa: Giftinformation.se, Allure, Healthline Foto: TT

Annons