SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Äter du för mycket socker? Här är 5 varningssignaler

03 mar, 2020 
Socker är inte farligt – men vi mår inte bra av för mycket. Här är fem tydliga tecken på att du skulle må bättre av att dra ner på sockerintaget.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att äta lite godis, glass eller någon bulle då och då är inte hela världen, men för många av oss blir det lätt lite för mycket av det goda. Och just sockersötade livsmedel kan ha flera negativa effekter på vår hälsa – vissa märker du av direkt och andra på längre sikt.

Det gäller också att komma ihåg att det inte bara är just ovan nämnda onyttigheter som är rika på socker – det finns gott om dolt socker i färdigmat, färdiga såser, smaksatta yoghurtar med mer. Därför är det en bra idé att slänga ett öga på näringsdeklarationen när du handlar.

Misstänker du att du kanske får i dig lite för mycket socker för att det ska vara hälsosamt? Här nedan är en lista på symptom som kan visa sig när sockerintaget blivit för stort.

5 tecken på att du äter för mycket socker:

Du är besatt av tanken på socker

Ju mer socker du äter, desto mer kommer kroppen att vilja ha socker. Det beror på att när du får i dig mycket socker stiger ditt blodsocker snabbt – och sjunker sedan lika kraftigt igen. När dina blodsockernivåer sjunker påverkas din energinivå. Därför kommer din kropp att skicka en signal om att den måste ha snabb energi igen, vilket ofta uttrycks i ett påträngande sockersug.

Annons

Om du vill bli av med sockersuget, byt ut några av de söta livsmedlen mot grova fibrer och proteinrik mat som grovt bröd, ägg och nötter som ger en längre mättnadskänsla och ett mer stabilt blodsocker.

Du blir mer hungrig

Sötsaker har förmågan att göra dig hungrigare, visar en rad olika forskningsrapporter. Detta sker främst på två olika sätt. Dels så stimulerar sockret en magsäcksutvidgande reflex, vilket gör att trycket i magsäcken minskar och du känner dig mindre mätt. Glukosen i sockret får magsäcken att slappna av och du kan äta mer av söta livsmedel innan du uppnår en mättnadskänsla, visar norsk forskning som publicerats i Tidsskrift for Den Norske legeforening.

Du är alltid trött

När blodsockret är instabilt och går upp och ner snabbt känner du dig antagligen rätt trött (framförallt när det går ner). Lågt blodsocker kan dessutom visa sig genom tecken som yrsel och allmän sjukdomskänsla.

Annons

Så om du går runt och är oförklarligt trött kan det vara smart att se över din dagliga diet och hur mycket sockersötad mat du får i dig.

Din hud säger ifrån

När du äter för mycket socker i kosten binds det i hudens stödvävnad. Sockret orsakar beläggningar på cellerna, vilket försvagar deras funktion. Resultatet blir en rynkig, slappare hud och ökad risk för celluliter. Eftersom huden förlorar sin spänst och elasticitet får skinnet dessutom lättare att gå sönder vid snabb viktuppgång, med hudbristningar som följd.

Dessutom triggar socker kroppen att utsöndra stresshormonet kortisol, som kan förvärra både akne och rosacea.

Du får ofta problem med tänderna

Vi vet idag att dålig munhygien inte är den enda orsaken till karies och hål i tänderna. Det påverkas också av om du röker, vilken ph-nivå du har i munnen och dina gener. Men socker orsakar hål i tänderna – så är det bara. Det spelar ingen roll om du har superemalj i generna, äter du mycket socker varje dag och slarvar med borstning och tandtråd under lång tid så kommer det med stor sannolikhet att straffa sig.

Detta beror på att bakterier i munnen omvandlar sockret till syra, som kan fräta hål på tänderna i det långa loppet.

Källa: MåBra, Costume.dk, Naturligt snygg, Tidsskrift for Den Norske legeforening, 1177 Foto: TT

Läs mer:

Lista: Så mycket (och lite) socker innehåller maten

Häng med på vår sockerdetox! 4 steg till mindre sötsug

Tv-profilen Suzanne Sjögren: Socker är som ett gift för mig

Annons