Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Ny studie: Ju mer socker du äter – desto mindre vitaminer får du i dig

20 feb, 2020 
Sockerintag mindre vitaminer mineraler.
Svenskar som har ett stort intag av tillsatt socker får i sig mindre vitaminer och mineraler än andra. Det visar en ny svensk studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tänker du att lite socker inte är någon fara om du äter bra i vanliga fall? Helt rätt – men när det blir för mycket socker kanske det inte spelar något roll hur resten av kosten ser ut. Det visar en ny studie från Lunds universitets Diabetescentrum.

Enligt den nya forskningen verkar det nämligen som att ju mer socker man äter, desto mindre vitaminer och mineraler får man i sig. Det här är inte den första studien i sitt slag – även tidigare forskning har visat att det finns ett bakvänt samband mellan sockerintag och vitamin- och mineralnivåer. Däremot är detta den första som studerat vuxna nordbor (i detta fall svenskar).

Studien baseras på insamlad data från två stora befolkningsstudier: Riksmaten vuxna och Malmö Kost Cancer-studien.

Mer socker, mindre vitaminer

Man uppskattade hur mycket tillsatt socker deltagarna åt genom att räkna ut den totala mängden socker i kosten, och dra bort det som finns naturligt i bär, frukt, grönsaker och fruktjuice. När man hade siffrorna för det totala intaget av socker klart delades deltagarna in i sex olika grupper beroende på mängden socker i kosten: Mindre än 5%, 5-7,5 %, 7,5-10 %, 10-15 %, 15-20 %, eller mer än 20%.

Annons

– Gränserna har valts för att kunna jämföra resultaten med redan existerande rekommendationer för intag av tillsatt socker, förklarar Esther Gonzáles-Padilla, doktorand i forskargruppen nutritionsepidemiologi som leds av Emily Sonestedt.

Nästa steg blev att jämföra sockerintaget med intaget av några mikronutrienter (vitaminer och mineraler), nämligen kalcium, folat, järn, magnesium, kalium, selen, vitamin C, vitamin D och zink. När man sedan jämförde intagen kunde man se att ju mer tillsatt socker deltagarna åt, desto mindre vitaminer och mineraler fick de i sig.

– För att kunna fastställa en övre gräns för intag av tillsatt socker måste intaget av vitaminer och mineraler samtidigt minska betydligt, vilket vi inte kunde se i vår studie. Men även om den här studien inte ensam räcker för att ändra rekommendationerna, är den ett värdefullt bidrag till den samlade vetenskapen som ligger till grund för ändrade kostrekommendationer i framtiden, säger Esther González-Padilla.

Studien svarar inte på varför det ser ut som det gör. Är det sockret som får kroppen att ta upp mindre av mikronutrienterna – eller är det så enkelt som att de som äter mer sockerrik mat också äter mindre vitamin- och mineralrika livsmedel? Vi hoppas få svar i framtida studier!

Källa: Forskning.se   Foto: TT

Läs mer:

Häng med på vår sockerdetox! 4 steg till mindre sötsug

Quiz: Är du sockerberoende?

Söker du sockerkickar? Det kan vara belöningsberoende

Annons