Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

7 anledningar – därför ska du äta mer grönkål

19 mar, 2017 
AvNanna von Knorring
Grönkål är en riktig hälsobomb.
Grönkål är riktig supermat och fylld av nyttigheter för kroppen. Den boostar såväl humör som immunförsvar och hjälper hjärnan och huden att hålla sig ung.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så gör du krispiga grönkålschips!Brand logo
Så gör du krispiga grönkålschips!

Supergrönsaken grönkål har sakta men säkert tagit sig in i allt fler svenska kök och det med rätta. De gröna bladen passar i många rätter och är enkel och flexibel att använda i matlagningen. Dessutom är den fylld med nyttigheter i form av vitaminer, fibrer och antioxidanter.

Här är sju hälsofördelar med den goda grönkålen:

1. Grönkål boostar ditt immunförsvar

Vitaminerna och antioxidanterna som finns i grönkål boostar ditt immunförsvar och skyddar dig från sjukdomar. Addera grönkål till lunchen eller middagen när det är förkylningstider!

2. Grönkål motverkar depression

För att din hjärna ska kunna hålla sig frisk och motverka depression behöver den hälsosamma fettsyror som omega-3, vilket finns i grönkål. Förutom att minska risken för depression motverkar omega-3 även risken för diabetes och högt blodsocker.

3. Grönkål är nyttig för hjärnan

Grönkålen innehåller flera komponenter som är viktiga för hjärnans funktion. Bland annat innehåller den B-vitaminet folat, som blir folsyra i kroppen, vilket hjälper till att upprätthålla den kognitiva förmågan och skyddar mot demens.

Annons

4. Grönkål gör dig glad

Ge dig själv en energikick genom att äta grönkål. De gröna bladen innehåller rikligt med C-vitamin och aminosyror som gör dig mer energifylld, positiv och glad.

5. Grönkål kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Grönkål är en råvara som även innehåller fibrer. När du försöker gå ner i vikt är fiber en viktig komponent, eftersom den håller igång matsmältningen. Dessutom är grönkål ett livsmedel med få kalorier.

6. Grönkål är en flexibel råvara

Grönkål går att använda på många olika sätt. Du kan mixa den i en smoothie, äta den som den är i en sallad, göra chips av den eller blanda ner den i en pastasås – möjligheterna begränsas endast av din fantasi.

7. Grönkål är bra för din hud

C-vitamin hjälper kroppen att producera kollagen, vilket håller din hud ung och elastisk. En perfekt ursäkt för att unna sig en skål grönkålschips ikväll!

Så gör du grönkålschips

Laga mat med grönkål, från pannacotta (!) till knapriga och nyttiga grönkålschips! Här finns recepten!

Grönkål: 7 goda och nyttiga recept

Källor: Career Girl Daily, MåBra, Livsmedelsinfo

Bild: Shutterstock

Annons