Hårstylistens guide till ett starkt och friskt hår

Kvinna med friskt hår som blåser i vinden och som ler in i kameran.
1:00

Efter reklamen: Därför kan stress få dig att tappa håret

(1:00)

Slå på ljud

Oavsett om du har lockigt, rakt, långt eller kort hår vill du kanske att håret når sin fulla potential? Det är inte så svårt som det låter att få ett starkt och friskt hår.

Women´s Health har pratat med hårstylisten Belinda Keeley som delar med sig av sina bästa tips för ett hälsosamt hår som växer snabbare.

Se ocksåenkla knepet som lär ditt hår att bli mindre fett.

Gå och klipp dig regelbundet

Om man är ute efter långt hår kan det låta motsägelsefullt att man ska klippa det ofta. Men faktum är att det är bra oavsett vad du önskar för hårstil.

– Sanningen är att håret växer i samma takt oavsett hur ofta du klipper det. Men genom att klippa det regelbundet får man bort de kluvna hårtopparna som annars kan hindra vissa delar av håret från att bli längre, säger Belinda Keeley.

Håret blir finare på många sätt utan kluvna hårtoppar. Du slipper matt, torrt och tovigt hår. Det finns inget sätt att reparera kluvna hårtoppar på, oavsett vad produkterna säger, det enda man kan göra är att klippa av dem.

Sluta gå och lägga dig med blött hår

Vem orkar vänta på att håret torkar efter kvällens dusch innan man går och lägger sig? Det är kanske omständigt att behöva torka håret innan, men det kommer att göra under.

Att gå och lägga sig med blött hår kan nämligen skada det. Håret är som svagast när det är blött och kan därmed gå av och tova sig när du vrider och vänder på dig i sängen.

Försök att tvätta håret tidigare under kvällen så att det hinner torka eller skjut på det till morgonen istället!

Därför kan det vara bra för håret att dricka kaffe

Torka håret omsorgsfullt

Ett misstag många gör enligt Belinda Keeley är att man torkar håret med hårtorken när det fortfarande droppar om det.

– Det kan göra mycket skada på håret och är någonting som verkligen bör undvikas, säger hon.

Om man inte vill låta håret självtorka helt rekommenderar hon att man åtminstone låter håret torka till 80 procent innan man tar hjälp av hårtorken. Använd då helst den lägsta inställningen.

När det gäller handdukstorkning så bör man undvika att dra handduken mot håret. ”Krama” istället försiktigt håret torrare eller vira in håret i handduken en stund.

Sluta använda hårprodukter med silikoner

Det kan vara svårt att undvika, men de flesta av oss har nog hört detta förut. Silikoner finns i många vanliga hårprodukter.

Kruxet med dem är att de får håret att se glänsande och friskt ut på utsidan, men eftersom silikoner lägger sig som en hinna över hårstråna så hindras fuktgivande ämnen från att tränga in.

Har man torrt och skadat hår från början döljs detta väl av silikoner, och man ser då inte hur håret egentligen mår. Prova att sluta med silikoner i håret ett tag för att avgöra ditt hårs hälsa!

Skydda håret från yttre faktorer

Vilken miljö man utsätter håret för påverkar givetvis också.

– Saker som sol, klor, rök och avgaser kan potentiellt skada håret eftersom små partiklar av sot, damm eller andra rester kan fastna i håret eller hårbotten vilket kan orsaka irritation och skörhet, säger Belinda Keeley.

Försök att undvika skadliga yttre faktorer när det är möjligt om du vill hjälpa håret på traven.

Lägg undan stylingverktygen

Att inte styla håret är kanske tråkigt men toppen för håret! För mycket värme kan nämligen leda till att håret blir skörare, skadat och kluvna hårtoppar.

Försök att minska användningen av hårtork, platt- eller locktång och undvik de gärna helt om du kan. Fräscha upp din tidigare styling följande dagar med torrschampo istället.

Tvätta håret i olika temperaturer

En kall dusch kan göra under för håret. Det hjälper till att stänga hårsäckarna och låsa in fukt vilket kan ge ett glansigare, friskare och starkare hår.

Men en varm dusch kan också vara bra för håret på andra sätt. Det ökar bland annat blodcirkulationen till hårsäckarna vilket kan få hårprodukterna att verka bättre.

– Variera hur du duschar och säkerställ att du har en bra förståelse för hur det påverkar ditt hår, säger Belinda Keeley.

Beröva inte håret dess naturliga oljor

Detta är ett förödande misstag som vi alla kan råka göra. Den vanligaste anledningen är överanvändning av schampo.

Det blir en ond cirkel. Vi tvättar bort de naturliga oljorna, vilket får hårbotten att producera ett överflöd för att kompensera, vilket i sin tur gör att vi vill tvätta håret igen eftersom det blivit fettigt.

Försök att tvätta håret mer sällan även om du då måste stå ut med att det blir lite oljigt.

Skrubba hårbotten

Hårbotten har stor påverkan på håret eftersom det är där det växer ut. Precis som du tar hand om övriga huden regelbundet så behöver även hårbotten kärlek.

– En skrubb för hårbotten kan hjälpa till att förebygga tunt hår och håravfall. Så det är ett bra tillägg i rutinen, säger Belinda Keeley.

Välj rätt produkter för just ditt hår

Hårprodukterna du använder har en stor roll i hur ditt hår mår och ser ut. Ta hjälp av någon som verkligen kan hår för att reda ut vad just ditt hår behöver för form av hårvård.

Det som funkar för någon annan behöver inte nödvändigtvis vara det bästa för dig.

Med rätt hårprodukter kan du bibehålla håret sådär friskt som det känns efter ett frisörbesök även mellan bokningarna.

Källa: Women´s Health

Foto: TT