Här är benan som passar din ansiktsform bäst

bena som passar din ansiktsform
Så väljer du rätt frisyr för din ansiktsform
0:51

Efter reklamen: Så väljer du rätt frisyr för din ansiktsform

(0:51)

Slå på ljud

Att variera mellan mittbena och sidbena kan förändra hela ditt utseende och uttryck i ansiktet. Se bara på de här kändisarnas utseendeförvandlingar, som skapats enbart av att byta bena.

Enligt frisörer mår även håret och hårbotten bra av att byta bena då och då. Det sägs stimulera hårsäckarna och vara bra för hårets tillväxt.

Här har vi samlat professionella frisörer och hårstylisters knep för att framhäva den ultimata benan för just din ansiktsform.

Se ocksåhårstylistens guide till ett starkt och friskt hår.

Vilken ansiktsform har du?

Först och främst behöver du veta vilken ansiktsform du har, eller åtminstone vilken som är mest lik. Har du ett ovalt, fyrkantigt, runt, hjärtformat eller diamantformat ansikte? Se vilken form som är mest lik din egen i bilden nedan.

De rosa symbolerna visar vilken ansiktsform du har.

Hitta din naturliga bena

Det är inte bara din ansiktsform som avslöjar vilken bena som passar ditt ansikte. Låt håret berätta själv hur det föredrar att falla. Såhär tar du reda på din naturliga bena:

1. Kamma håret bakåt

Stå rakt upp med torrt hår och dra en kam från pannan och bakåt, släpp kammen och se åt vilket håll håret faller ner. Här har du din naturliga bena.

2. Skaka ditt blöta hår

Böj dig framåt med blött hår (förslagsvis efter att du har torkat det med en handduk efter duschen). Kamma eller borsta håret och res sedan huvudet upp fram och tillbaka några gånger. Låt det fuktiga håret få avgöra på vilken sida det vill hamna.

Den bästa benan för din ansiktsform

Här kan du ta reda på vilken bena som passar bäst till formen på ditt ansikte, vare sig den är rund, oval eller hjärtformad.

Bäst bena för fyrkantigt ansikte:

Har ditt ansikte en fyrkantig form kan det kännas lite hårt med en mittbena. Kamma istället fram en mjuk sidbena som går från ena sidan av hårfästet in till en mittbena i slutet. Det ger en fin balans i ansiktet.

Bästa benan för runt ansikte:

Om du har ett runt och kort ansikte finns det två olika benor som är lika smickrande för dig. En mittbena förstärker ditt symetriska ansikte och förlänger det, samtidigt som en rejäl sidbena rakt bakåt tillsammans med en kortklippt bob förstärker dina drag.

cameron diaz

Cameron Diaz runda ansiktsform passar fint med en rejäl sidbena.

Bästa benan för hjärt-format ansikte:

En rejäl, djup sidbena passar det hjärtformade ansiktet bäst. Att lägga håret eller luggen åt sidan ger en mjuk look till den bredare pannan och framhäver dina kindben.

Bäst bena för oval ansiktsform:

Grattis, enligt de flesta frisörer passar du lika bra i mittbena som sidbena. En oval ansiktsform har oftast inga vinklar att ta hänsyn till, vilket gör att benan kan ligga lite hur som helst. Även en sicksackbena a la 90-tal är alltså rätt frisyr för dig!

Nathalie Portman

Nathalie Portman har en oval ansiktsform och brukar ses lika ofta i mittbena som sidbena.

Bäst bena för ett rektangulärt ansikte:

Ett rektangulärt och avlångt ansikte passar bäst med mittbena. Det gör alla vinklar och hårda kanter i ansiktet mjukare och breddar kindbenen, vilket ger en harmonisk look.

angelina jolie

Angelina Jolie, med rektangulärt format ansikte, rockar mittbena på en filmpremiär.

Bäst bena för ett diamantformat ansikte:

Diamantformade ansikten har en smal panna och käklinje och bredare kindben. Därför passar en sidbena, och gärna en mellanlång frisyr, extra bra. Det skapar bredd vid både hårfästet och käkpartiet och balanserar upp helhetsintrycket.

Foto: TT Källa: Frisörer.se, Mindbodygreen.com, LorealParis.com

Utvald läsning