HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Enkla knepet som lär ditt hår att bli mindre fett

07 aug, 2021 
Kvinna som ler åt sin spegelbild och drar handen genom håret.
Känns det som att ditt hår blir fett så fort du har tvättat det? Prova hårstylistens enkla knep för att lära ditt hår att bli mindre fett. Sen kommer du inte ens behöva torrschampo.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Vårens trendigaste frisyrer och klipp 2021Brand logo
Vårens trendigaste frisyrer och klipp 2021

Hårbotten är smartare än man kanske kan tro när man besviket inser att håret är fett igen. Men det fyller faktiskt en funktion även om det kan vara besvärande.

Det finns nämligen en naturlig och vårdande olja, sebum, som hårbotten gärna vill ska vara där för att skydda mot uttorkning. När hårbotten är torr kompenserar gärna talgkörtlarna med att producera ännu mer sebum.

Ond cirkel att tvätta håret varje gång det blir fett

Om man tvättar håret för ofta är den här kompensationen med extra sebum väldigt vanlig och bidrar ofta till en ond cirkel då man på grund av det vill tvätta håret ännu mer.

Försök att se det fettiga håret som ett bra tecken på att hårbotten faktiskt vill ditt bästa. Följ i stället det här smarta tipset nästa gång du tänker rusa till duschen!

Annons

Tvätta hårbotten försiktigt med bara vatten

För att bryta den onda cirkeln behöver man träna sin hårbotten till att producera mindre sebum. Hårstylisten Jenna Pitocco berättar för Mindbodygreen att hon lärde sig ett knep för detta när hon experimenterade med sitt eget hår.

Det går ut på att bara blöta håret mellan tvättarna och massera hårbotten ordentligt. På så sätt får man bort smuts och fett utan att torka ut hårbotten mer än nödvändigt.

Tränar hårbotten till att producera mindre olja

Man skippar alltså allt vad produkter heter och använder bara så mycket vatten som krävs. Vatten är i sig också uttorkande men inte lika uttorkande som om man använder schampo varje gång.

– På så sätt tränar du din hårbotten till att producera mindre olja när du vill tvätta håret mer sällan. På sommaren kan det kännas äckligt att skippa tvättarna helt, då kan man på detta sätt ändå skrubba bort svett och andra beläggningar med fingertopparna utan att använda någon produkt, säger Jenna Pitocco.

Hårbotten anpassar till slut produktionen av sebum

Med tiden kommer man att kunna dra ut på även de här vattentvättarna eftersom hårbotten anpassar sin produktion av sebum.

Men givetvis vill man ändå tvätta håret med schampo och/eller balsam någon gång ibland för att verkligen få bort all smuts och eventuella produktrester.

Hur ofta man bör ge sitt hår en grundlig tvätt skiljer sig beroende på hårtyp. Generellt brukar man rekommendera 1–2 gånger i veckan.

Källa: Mindbodygreen

Foto: TT

Annons