Smarta knepet för att få ordning på ditt gråa hår

kvinna med grått hår
5 saker du inte visste om grått hår
1:07

Efter reklamen: 5 saker du inte visste om grått hår

(1:07)

Slå på ljud

Oftast när vi får grått hår så fokuserar vi till allra största del på färgen, det är också vad det pratas mest om. Ska man fortsätta färga det gråa håret eller kanske låta det växa naturligt? När vill man låta det bli helt grått, hur kommer det att kännas, och så vidare …

Men däremot pratas det mindre om hur håret också förändras när vi förlorar färgämnet i det. När håret blir grått får det också en ny textur och det kan vara svårt att känna igen sitt hår som det en gång var.

Grått hår blir mer skört och grovt på en gång

Håret kan bli mer skört, torrt och lättare gå av. Det beror på att vi med ämnen som ger färg även förlorar skyddande lager i håret. Även om håret är skört så kan det kännas grövre.

Det hela beror på att vi tappar melanin, som ger nyansen på håret, samt talg – och när vi tappar talg så blir håret torrt och grovt.

Men får att behålla fukt i håret och fortsätta ha mjuka hår har nu experterna ett knep, menar Mindbodygreen.

kvinna med skört grått hår

Håret blir mjukare och tåligare med fukt och keratin

Knepet går ut på att man sprejar håret med en mist, för att fukta det, och sedan har man på ett förseglande lager av en produkt med keratin. Det går lika bra att spreja håret med vanligt vatten. Det är fukten som är det viktiga.

När det gäller produkt med keratin så kan det till exempel handla om ett serum eller en anti frizz-produkt.

Testa fukta och försegla-knepet

Knepet kallas fukta och försegla-knepet. Och det är viktigt att man först fuktar håret innan man förseglar med keratinprodukten. Så att fukten hålls kvar i håret också.

Att bara använda keratin-förseglare, utan fukt, kan för en del ge sprödare hår. De innehåller ofta proteiner som hjälper till att stärka hårbindningarna. Men utan fukt kan det få motsatt effekt, menar Mindbodygreen.

Så det gäller alltså att hitta rätt balans mellan fukt och keratin för att få hållbart och mjukt hår.

Källa: Mindbodygreen Foto: TT

Utvald läsning