HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

4 saker som händer om du sover med smink

21 sep, 2021 
Kvinna som sover med smink.
Alla sminkanvändare har nog någon gång fått höra att det är dåligt att sova med smink. Kanske har man också fått erfara detta i form av finnar till exempel. Men är det alltid dåligt att sova med smink och vad kan egentligen hända? Vi har svaret.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 misstag att undvika för en vacker hyBrand logo
6 misstag att undvika för en vacker hy

Det är nog inte många som helt undgått att någon gång sova med sminket på. Man kanske har kommit hem jättesent och alldeles för trött för att orka tvätta bort det eller så har man faktiskt försökt att tvätta bort det supervattenfasta sminket men misslyckats.

Förutom att sminket smetar av sig på sängkläderna och kletas runt i ansiktet så kan det också täppa till porerna. Det är dock ingen större fara om man sover med smink vid enstaka tillfällen.

Men har man det som en regelbunden vana kan det hända en hel del med huden och ögonen.

Därför kan man ha smink på dagen men helst inte när man sover

Först och främst, det är ju okej att använda smink på dagen så varför är det inte det på natten om vi sover?

Annons

Den simpla anledningen är att det inte handlar om när man använder smink utan att man inte tvättar ansiktet efter att ha utsatt det för bakterier och andra föroreningar under dagen. En hel del bakterier finns också i själva sminkredskapen.

Enligt experter som Daily Mail har pratat med kan de här fyra sakerna ske om man sover med smink ofta.

1. Finnar kommer som ett brev på posten

Bakterier är den största anledningen till finnar och plitor. Under dagen blandas sminket med en mängd bakterier och andra föroreningar från miljön runomkring oss. Smuts och bakterier kan då ta sig in i porerna.

Men det är också möjligt att man låser in hudens naturliga oljor som den producerar genom att inte tvätta bort sminket innan man ska sova. Detta kan leda både till torr hud, men också till finnar och plitor.

Den enkla lösningen för att slippa de här igentäppta och bakteriefyllda porerna är alltså att tvätta bort sminket innan man går och lägger sig. Ofta krävs det två omgångar för att få huden helt ren.

Annons

2. Rynkor och en hud som ser äldre ut

Smuts och smink som lämnas kvar i ansiktet under natten kan också orsaka skada på den naturliga fuktbarriären i huden, vilket vi var lite inne på i tidigare punkt.

Detta kan i sin tur minska produktionen av kollagen. Det är ett ämne som får huden att se frisk och ung ut.

Men sminket kan också förhindra att nya hudceller som bildats under natten lyckas stöta bort de gamla. Kvarvarande döda hudceller kan göra så att huden ser glåmig ut.

I längden kan det leda till tidiga rynkor och att huden ser äldre ut än vad den är.

Se ocksådärför bör du inte använda ögonfransböjare varje dag.

3. Ögoninfektioner av att gnugga runt bakterier

Har man smink på ögonfransarna och runt ögonen kan huden runtomkring bli irriterad. Men inte bara det, man låser också in hudens första försvar mot infektioner. Under natten gnuggar vi dessutom runt bakterier som man inte tvättat av sig innan man ska sova (om vi inte sover helt still på rygg det vill säga).

Annons

Det kan resultera i klåda, röda ögon, allergiska reaktioner men även en ögoninfektion om man har otur. Kudden är redan full av bakterier så genom att lägga till smink blir problemet än större.

Mascara under natten kan också bidra till skörare ögonfransar.

4. Utslag av parfymerade produkter

Många sminkprodukter innehåller färgämnen, parfym och andra starka ämnen. Om de lämnas kvar väldigt länge på huden kan de orsaka inflammation om man har otur, speciellt om man har känslig hud.

Det är viktigt att låta huden återhämta sig under natten.

Källa: Daily Mail

Foto: TT

Annons