Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Därför bör du inte använda ögonfransböjare varje dag

27 dec, 2021 
Kvinna som använder en ögonfransböjare innan mascara.
Vi är nog flera som hört om personer vars fransar gått av efter att ha använt ögonfransböjare. Det finns risker om man använder verktyget på fel sätt, så om man inte är säker på sin sak kan det vara klokt att använda det med måtta.
Annons
Så applicerar du lösögonfransar – Make-up artisten tipsarBrand logo
Så applicerar du lösögonfransar – Make-up artisten tipsar

Om man använder ögonfransböjare varje dag med fel teknik kan fransarna må väldigt dåligt och rent av gå av.

Vet du med dig att du inte orkar genomföra proceduren på ett skonsamt sätt kan det därför vara klokt att inte använda ögonfransböjaren varje dag. Spara den i stället till de lite extra festliga tillfällena.

Våra fransar är nämligen oerhört känsliga vilket gör att det kan räcka med att man trycker lite för hårt eller har torkad mascara kvar på böjaren för att de ska skadas.

Konst att böja fransarna – det kan hända om man gör fel

Men det finns givetvis personer som bemästrar detta utan att deras fransar tar skada.

Det handlar bland annat om rätt vinkel, tryck, att böja innan mascara, att gummidelen är mjuk och intakt, att man använder rätt typ av ögonfransböjare för just sina fransar och att fransarna samt böjaren är fria från smuts eller produkter.

Annons

Ganska mycket är det att hålla reda på ändå. Precis som med mycket annat här i livet kan det alltså vara klokt att även böja fransarna med måtta. Men oavsett vad du tänker kan det vara värt att i alla fall känna till riskerna.

Här är tre saker som kan hända om du använder ögonfransböjare varje dag med fel teknik.

Fransarna kan brytas av

Oddsen är ganska stora att du använder ett för stort tryck när du böjer dina fransar. Detta kan medföra att de bryts av, risken är ännu större om du böjer efter att du applicerat mascara.

Fransarna bör alltid böjas innan mascaran eftersom denna gör att de blir hårdare och enklare bryts av.

Ögat eller hårsäckarna kan få infektioner

Om man använder ögonfransböjare varje dag utan att rengöra den ordentligt, vilket många antagligen är skyldiga till, samlas det massor av bakterier, damm och andra partiklar i den. Har man otur kan dessa leta sig in i ögat eller hårsäckarna.

Annons

Ögonfransböjaren bör alltid vara ren vid användning och detsamma gäller för fransarna i sig.

Fransarna kan ramla av från roten

Om man böjer fransarna varje dag med ett för stort tryck kan det i längden göra att hårsäckarna blir ansträngda. Om detta sker finns risken att fransarna ramlar av från roten. Åter igen är denna risk större om du alltid böjer efter att du använt mascara.

Om man använder en dålig ögonfransböjare som fastnar i fransarna kan man också manuellt råka rycka ut fransar.

Källa: Self

Foto: TT

Annons