Det här kan hända om du inte tvättar smink- och hårborstar

En kvinna med akne och en kvinna som drabbats av håravfall.
TV: Se 7 myter om skönhet som inte stämmer
0:49

Efter reklamen: TV: Se 7 myter om skönhet som inte stämmer

(0:49)

Slå på ljud

De flesta av oss vet att vi borde rengöra våra smink- och hårborstar regelbundet för att ta bort smuts och bakterier. Men hur dåligt är det egentligen att slarva med rengöringen av skönhetsredskapen?

Sanningen är att man sätter sin hud, hårbotten och sitt hår på spel, rapporterar sajten Livestrong. Det kan till och med vara så att det är anledningen till att du tappar hår eller har fått sämre hy.

Det här kan hända om du inte tvättar sminkborstarna

Våra sminkborstar bör egentligen vara rena och sterila eftersom vi annars riskerar att applicera vad som än finns i borstarna direkt på våra ansikten.

En otvättad borste kan bland annat gömma bakterier, smuts, damm, död hud, oljor från våra ansikten och sminkrester. Ju längre sedan man tvättade dem desto värre givetvis.

Finnar och akne

Ansamlingen av orenheter i borstarna kan täppa till porerna i ansiktet. Om man har otur kan det leda till finnar eller i värsta fall akne.

När smuts har börjat att samlas i borsten kan man nästan räkna med att bakterier också gjort det. Speciellt om man förvarar borstarna i en fuktigare miljö som badrummet.

Har vi bakterier i borsten och använder den i ansiktet kan bakterierna alltså ta sig in i porerna. Om så är fallet kan vi drabbas av inflammationer i huden som yttrar sig som till exempel akne.

Se ocksådet här händer om du sover med smink.

Kan resultera i infektion i hud eller ögon

Genom att använda smutsiga borstar i ansiktet bjuder man också in för infektioner i huden, speciellt om man även råkar ha ett mindre sår i ansiktet.

Men även ögonen kan vara utsatta om man till exempel applicerar ögonskugga med en smutsig borste. Även om det är ovanligt med infektioner av den här anledningen så är det värt att göra vad man kan för att undvika.

Så vet du om ditt smink har gått ut – smarta sättet du inte kände till

Sminket ser sämre ut

Det säger kanske sig själv att smink utblandat med smuts och andra orenheter kommer att göra det svårare att jämt applicera produkten på ansiktet.

Men smuts riskerar också att bryta sönder de porösa håren i sminkborstarna. Om det händer kan borstarna inte plocka upp produkten lika bra och appliceringen blir ojämn av den anledningen.

Det här kan hända om du inte tvättar hårborsten

Medan de flesta vet att man borde tvätta sina sminkborstar regelbundet så är det nog många som inte ens tänker på att hårborsten förtjänar samma behandling.

Precis som med sminkborstarna fångar även hårborsten upp smuts, damm, svett, död hud, oljor från håret och produktrester. Eftersom många av oss antagligen inte tvättar hårborsten lika ofta som sminkborstarna kan vi ju bara tänka oss hur smutsig den egentligen är.

Kan bidra till mjäll

I hårborsten ansamlas ytterligare en sak som den inte delar med sminkborstarna, nämligen hårstrån. Man tappar omkring 25–100 hårstrån om dagen. Dessa verkar som ett ytterligare fäste för smuts och oljor om man låter dem vara kvar.

Borstar man håret med en smutsig hårborste kan man därmed göra håret fettigt vilket kan bidra till en ökad mängd av en sorts jästsvamp som finns naturligt på vår hud. Har man otur kan det leda till bland annat mjäll.

Så ofta ska du rengöra dina hårborstar – för att slippa det här

Håret kan ramla av

Jästsvampen som nämndes tidigare kallas för Malassezia furfur och den riskerar även att orsaka tillståndet mjälleksem. Eftersom den livnär sig på talg vill man inte tillföra extra från hårborsten.

Mjälleksem är en inflammation som i hårbotten ger röd, kliande och fjällig hud. Om man kliar mycket i hårbotten kan hårstrån gå av. En inflammerad hårbotten kan inte alltid heller bilda hårstrån som vanligt.

En studie från 2019 tyder på att jästsvampen skulle kunna leda till håravfall. Men så snart man fått bukt med problemet ska håret återgå till det normala.

Frissigt hår

En smutsig hårborste påverkar inte bara håret som sådant utan kan även påverka själva hårborsten. Som med mycket annat presterar de flesta hårborstar bäst om de är rena.

Om borststråna har tagit skada av smutsbeläggningar under en längre tid kan de utnötta stråna få håret på våra huvuden att gå av. Istället för att ge håret ett genomborstat och fint utseende kan det då istället bli frissigt.

Källa: Livestrong, KI

Foto: TT

TV: Solpuder - så applicerar du på rätt sätt
1:04

Efter reklamen: TV: Solpuder - så applicerar du på rätt sätt

(1:04)

Slå på ljud

Utvald läsning