HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Det här händer i huden om du tränar med smink

04 aug, 2021 
En kvinna som står och stretchar med sminket på.
För sminkanvändare kan det kännas som ett nederlag att inte ha hunnit tvätta bort det innan träningen. Vi har ju fått höra att det täpper till porerna, förutom att det givetvis riskerar att smetas ut. Men är det verkligen dåligt för huden att träna med smink?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Se 6 misstag att undvika för en vacker hyBrand logo
TV: Se 6 misstag att undvika för en vacker hy

Hur många av oss har inte tränat i smink av ren bekvämlighet? Det kan vara svårt att hinna med att tvätta av sig det när man skyndar för att hinna med träningspasset direkt efter jobbet till exempel.

Förutom att det kan vara direkt obekvämt att träna med smink och att det kan smetas ut om man svettas mycket så har vi ju också hört att det kan täppa till porerna att träna med smink.

Så här ligger det till egentligen.

Man kan få finnar av att träna med smink

När vi tränar höjs kroppstemperaturen och porerna i huden öppnas för att svett ska kunna komma ut och kyla ner oss. Svetten i sig orsakar inte finnar.

Däremot kan produkterna vi har i ansiktet sippra in i de öppna porerna. Enligt dermatologen Hiba Injibar kan det för en del personer orsaka finnar.

Annons

– Om smink kommer in i porerna kan det täppa till dem, vilket kan leda till finnar eller ojämn hud, säger hon till Stylist.

Finns det någon foundation som är bättre att träna med?

Svettsäkert smink kan låta som en lösning på problemet. Men de här produkterna är tillverkade för att sminket ska hålla sig på plats snarare än för att skydda din hud.

Hiba Injibar skulle undvika oljebaserade foundations om man vet med sig att man kommer att träna med smink. Detta eftersom de kan smeta ut sig mer runt de svettiga områdena än lättare foundations och eventuellt täppa till porerna.

Hon rekommenderar i stället lättare baser som låter huden andas och mineral foundations.

– Ju mer du tränar i smink desto större kan problemen bli, men det är väldigt individuellt, en del svettas mer än andra, säger Hiba Injibar.

Ta hand om huden efter träningen

Men att ta hand om huden efteråt kan i många fall också reparera de eventuella missöden som sminket kan ha bidragit till.

Annons

Oavsett vad så bör man alltid tvätta ansiktet på kvällen och det blir extra viktigt att göra det om man svettats mycket under sin bas.

Se ocksådet här händer om du sover med smink.

Om man använder sig av syror så kan man testa att använda en rengöring med AHA för att djuprengöra porerna och lösa upp det som kan ha fastnat i porerna under träningen.

Rör inte ansiktet under träning för att undvika bakterier

Under träningen bör man undvika att ta sig i ansiktet för att inte bakterier ska komma in i de öppna porerna.

Om du upptäcker finnar efter några tuffa träningspass så kan alltså ditt smink eller dina händer vara skyldiga.

Men sanningen är som med så mycket annat att det går jättebra för en del personers hud att träna med smink medan det resulterar i en katastrof för andras.

Källa: Stylist

Foto: TT

TV: Solpuder - så applicerar du på rätt sättBrand logo
TV: Solpuder - så applicerar du på rätt sätt
Annons