Artikeln innehåller reklamlänkar

Hudexperten: Tänk på det här när du köper makeup för känslig hud

Kvinna applicerar mascara

Känslig hud med tendens till eksem är ofta torr och skör. Huden kan också ha en barriärskada och det gör att den lättare släpper igenom ämnen som kan vara allergiframkallande. Det ökar risken för irritationer – och i värsta fall ett förvärrat eksem.

– Har man atopisk hud bör man vara mycket försiktig med vad man applicerar på den. Huden är reaktiv och immuncellerna är hela tiden på sin vakt, säger Johanna Gillbro, hudforskare som har doktorerat i dermatologi och skrivit succéboken Hudbibeln.

Parabener anses snällast mot huden

Därför är det en bra grundregel att välja bort hudvård och makeup med bland annat parfym och vissa konserveringsmedel. Det gäller dock inte det omstridda konserveringsmedlet parabener. Efter larmet om att parabener är skadliga bytte många tillverkare ut det mot andra – och ofta ännu mer allergiframkallade – konserveringsmedel.

Parabener anses av många hudläkare vara det snällaste konserveringsmedlet för huden.

Naturliga ingredienser kan vara allergiframkallande

Naturliga, växtbaserade produkter pekas ofta ut som en vanlig orsak till kontakteksem. Det gäller bland annat citrus, kanel och vanilj, enligt Astma-och allergiförbundet. Även Johanna Gillbro tycker att man ska vara försiktig med växtbaserade produkter.

– Många har uppfattningen att naturliga produkter är bättre för en känslig hud, men de kan förvärra tillståndet för en atopiker. Man bör vara noga med sina produktval och välja produkter som är beprövade och testade just för atopisk hud, säger hon.

De här ingredienserna ska du se upp med i smink:

  • parfymämnen
  • konserveringsmedel som methylisothiazolinone och phenoxyethanol
  • lanolin
  • naturliga växtextrakt och oljor

Om man inte har ett aktivt eksem kan man i regel använda både hudvård och makeup utan problem. Men det finns inga enkla råd om vad som fungerar för alla – det bästa är att prova sig fram.

– Den allra bästa strategin är att utsätta sig för så få ingredienser och produkter som möjligt, säger Johanna Gillbro.

Många med känslig hud glömmer bort är att det också är viktigt vad man väljer att tvätta bort sminket med. Har man lätt att få eksem i ansiktet, framförallt runt ögonen, ska man välja ett milt, gärna oparfymerad, makeupremover anpassad för känslig hud.

6 tips: Snällt smink för känslig hud

Läppstift från La Roche-Posay

Läppstiftet Novalip Duo från La Roche-Posay är lämplig för känsliga och torra läppar. Finns i 15 färger. Köp här. (länk till Åhléns)

Your skin but better cc cream

Your Skin But Better CC är en rejält korrigerande hybrid mellan foundation och concealer. Utvecklad av hudläkare. Från IT Cosmetics. Köp här. (länk till Kicks)

Ögonbrynspenna från apoliva

Apolivas makeup är fritt från parfym, alkohol och konserveringsmedel. Här ögonbrynspenna, finns att köpa på apoteket.

Palette med fyra ögonskuggor från IDUN

All ögonmakeup från IDUN Minerals är oftalmologiskt testat och anpassad för känsliga ögon. Palett Lavendel kan du köpa här (länk till Meds).

Utjämnande,transarent puder Bye bye pores

Transparent, utjämnande puder som trollar bort stora porer. Utvecklad av hudläkare. Bye Bye Pores från IT Cosmetics kan du köpa här (länk till Kicks).

Allergenic mascara från isadora

IsaDora Hypo-Allergenic Volume Mascara är specialutvecklad formula för extra känsliga ögon. Köp här (länk till Adtraction).

Foto: TT

Läs mer:

Hudproblem i klimakteriet: Det här hjälper mot rosacea och vuxenakne

Hudforskaren: Det enda som hjälper mot rynkor och pigmentfläckar

4 myter om din hud och hudvård – som du sannolikt gått på

Redaktionens tips