HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

6 skönhetsprodukter som INTE funkar – vi förklarar varför

25 maj, 2021 
Kvinna smörjer ben med cellulitskrubb

Många skönhetsprodukter lovar runt men håller tunt. De här kan du strunta i att köpa (eller i alla fall få mer realistiska förväntningar på)!

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Sanningen om hudvård – gruppen testar retinolBrand logo
Sanningen om hudvård – gruppen testar retinol

Skönhetsprodukter kan lova att släta ut rynkor över en natt eller att trolla bort celluliterna. Ofta vet vi att det låter för bra för att vara sant men man vet ju aldrig? Kanske kan det funka just den här gången?

För att minska risken att bli besviken är det bra att veta vissa basala saker om hudvård – inte minst för att få mer realistiska förväntningar på vad produkterna faktiskt kan göra för din hud.

Här är några skönhetsprodukter, ingredienser och påståenden som troligen inte håller vad de lovar!

1. Cellulitcrèmer

En crème, lotion eller gel kan inte ”smälta” bort celluliter. De sitter nämligen djupt nere i fettväven dit de aktiva ingredienserna knappast når. Än mindre kan de bryta ner fett. Produkten kan däremot innehålla fuktande, sammandragande ämnen som får hudens yta att se slätare och tajtare ut. Det gör att celluliterna inte syns lika mycket för stunden.

Annons

2. Ansiktsmasker med aktivt kol

Aktivt kol sägs detoxa huden genom att dra till sig orenheter. Idén kommer från seden att dricka aktivt kol för att ta upp gifter ur kroppen. Kolet kan dock inte skilja på vad som är ett ”gift” eller inte, utan drar även till sig saker vi vill ha kvar i kroppen – till exempel mediciner, p-piller och vitaminer.

Likadant kan det vara med aktivt kol i hudvård: Risken är att det drar till sig exempelvis naturliga oljor och goda bakterier som huden behöver. Det finns inte heller något som tyder på att huden blir yngre, slätare eller renare av kol, visar forskning.

3. Clean beauty-produkter

Ingen vet egentligen exakt vad Clean beauty står för eftersom det inte finns någon gemensam definition. Det finns heller ingen myndighet som kontrollerar att Clean beauty-produkter är miljövänligare eller bättre för hud och hälsa än andra.

Naturlig hudvård består också av kemikalier

Istället är namnet ett sätt att få sina egna produkter att verka ”renare” än andras. Man delar in ingredienser i goda och onda utan att det backas upp av vetenskap. Många menar också att man eldar på en kemikaliefobi i onödan. Allt runt omkring oss är uppbyggt av kemikalier, till och med växter och ekologisk frukt!

Annons

4. Naturligt solskydd utan kemikalier

Efter larm om nanopartiklar och andra otrevligheter i solskyddscrèmer har det dykt upp recept på hur man gör sitt egna, ekologiska solskydd av hallonfröolja. Oljan sägs ha en inbyggd solskyddsfaktor på nästan 30. Hudläkare varnar dock eftersom man inte vet säkert om oljan skyddar mot sol överhuvudtaget. Tvärtom misstänks oljor öka upptaget av uv-strålning. Inga studier har heller lyckats visa att vanliga solskyddsmedel skulle vara dåliga eller farliga.

Hjälper kollagenpulver mot rynkor?

5. Oljor mot bristningar och ärr

Reparerande kroppsoljor kan möjligen förhindra att bristningar uppstår. Men när bristningen redan uppstått är det som ett ärr – det är permanent och svårt att bli av med, i alla fall med oljor. Bristningar uppstår när huden töjs ut och dras samman allt för snabbt, till exempel vid graviditet. Kroppsoljor är visserligen uppmjukande på huden men man ska inte förvänta sig underverk av dem.

6. Kollagenpulver mot rynkor

Att dricka kollagenpulver kan möjligen vara bra för lederna. Men för huden? Kritiker menar att kollagenpulver hinner brytas ner av vår magsaft långt innan den har en chans att nå huden. Det finns helt enkelt inte tillräckligt starka bevis för att det skulle ha en inverkan på hudens struktur eller elasticitet, menar experter.

Källor: WebMed, popsci.com, LabMuffin.com

Foto: TT

Annons